selah

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

4 druhy pôdy

Tento výklad podobenstva o rozsievačovi a štyroch druhoch pôdy nenájdete v žiadnych teologických rozboroch. Verím, že mi ho dal Pán a verím, že je TIEŽ pravdivý ako ten, ktorý je spomínaný v Písme, ktorým vyložil to podobenstvo učeníkom.

Verím totiž, že mnohé časti Biblie skrývajú viaceré tajomstvá, nielen jeden význam.

V tomto výklade podobenstva o rozsievačovi a štvorakej pôde predstavuje semeno milosť. A štvoraká pôda predstavuje srdce kresťana. Nie neveriaceho človeka. Kresťana. Srdce kresťana, ktoré počas životnej cesty s Pánom môže skĺznuť do rôznych postojov.

Kraj cesty sú tí, ktorí po tom, ako spoznali Boha, si vytýčili cestu, akou majú ísť. Na základe poznania niektorých Božích právd si vytvorili systém princípov, ktorý pevne určuje ich cestu a veľmi ťažko od Pána prijímajú čokoľvek, čo im nezapadá do zaužívaných doktrín, do naučených princípov a do zákona, ktorý si vytvorili. Nová milosť, nová sloboda, nové volanie od Pána u nich nemôže zapustiť korene, pretože nezapadá do cesty, ktorú si vytýčili sami, alebo im ju vytýčili iní ľudia.

Kamenistá pôda, na ktorú keď padne semeno, rýchlo vzíde a rýchlo aj uschne, sú tí, ktorí s radosťou prijímajú novú, každodennú milosť. Ale jej korene sú plytké, pretože títo kresťania skĺzli do nevysloveného presvedčenia, že milosť je niečo, čo im náleží. Slovami síce rozpávajú o nezaslúženej milosti, v srdci však majú postoj, že si ju zaslúžia. Preto milosť v ich životoch nemôže vyrásť a doniesť ovocie.

Tretia pôda, na ktorej je kopec tŕnia, je srdce tých, ktorým Pán dáva milosť, ale tŕnie – SEBAOBVIŇOVANIE, rast milosti dusí. To sú tí, ktorí sú si príliš dobre vedomí svojej viny a svojim sebaobviňovaním bránia milosti v raste. Vedia, že nemajú právo na odpustenie.

Štvrtá pôda, tá dobrá, pooraná, skyprená, pohnojená, ktorá je dobrým prostredím pre rast milosti Krista Ježiša, sú tí, ktorí podobne ako tí predchádzajúci vedia veľmi dobre o vážnosti svojich hriechov, ale majú niečo viac: v ich srdci je kríž. Kríž, ktorý likviduje nespravodlivosť milosti. Pretože ak by mi Ježiš iba dal milosť, bolo by to nespravodlivé voči tým, ktorým som ublížil. Zaslúžim si trest.

A práve na tomto kríži bol trest určený mne zaplatený krvou Ježiša Krista. Vďaka krížu môžem odpustiť aj sám sebe.

A tak som sa vydal hľadať zase kríž. Málo poznám Pánov kríž, málo je v mojom srdci zakorenený. Častokrát sĺznem pohľadom na seba a odmietam hladieť na seba očami Boha lásky a milosrdenstva.

A ešte jedna drobnosť. Viete, ktorá z tých troch nedobrých pôd má najbližšie k tej dobrej? Častokrát som si myslel, že tá druhá, tá plytká, kamenistá pôda. Lenže tak to nie je. V skutočnosti je to tá tretia, ktorá má dosť výživy a hĺbky pre rast tŕnia. Jediné, čo potrebuje, je oheň. Potrebuje vypáliť.


slovo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014