selah

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

EVANJELIUM SMRTI

Dúfam, že už názov vás dostatočne vystrašil, alebo popudil ;) Pousilujem sa, aby aj obsah bol k tomu patrične adekvátny.

Začnem tým, že v mojom rannom období, keď som odovzdal život Ježišovi Kristovi a plný vďačnosti a radosti som sa oddal chvále Hospodina, som ostal zaskočený, keď som spoznal, že Boh vôbec našu chválu a uctievanie nepotrebuje. Ale napriek tomu nás Pán vyzýva vo svojom slove, aby sme tak činili. Istú chvíľu, no nie dlho, som bojoval s myšlienkou, či je Boh taký egocentrik, narcista, alebo čo, až kým som neuveril pravde, že to sme my, kto to potrebujeme.

My potrebujeme chváliť a uctievať Boha, nie kvôli tomu, že by Jemu nejaká chvála chýbala, ale preto, že vo chvíľach, keď Ho chválime a uctievame, prestávame hľadieť na seba, náš pohľad sa presmerúva z našich trápení a bied na majestátneho a krásneho, milujúceho a dobrotivého Boha, ktorý je hoden všetkej chvály. To my potrebujeme vyslobodiť zo zajatia našu myseľ a utrápené srdce. A tak Ho chválime, aj keď sa necítime dobre, pretože Ho nechválime za to, ako sa cítime, ani za to, čo robí v našich životoch, ale jednoducho preto, lebo On je Boh.

Omnoho dlhšie, doslova dlhé roky, som však bojoval s inou dilemou.

Božie slovo hovorí, že Boh ma miluje. A ja viem aj od Neho samého, že ma miluje. Na druhej strane však vo mne nie je nič dobré a nič pred Bohom hodnotné nedokážem vyprodukovať. Dobre, to som ešte v pohode schrúmal. Veď Boh ma miluje jednoducho preto, že som, nie preto, aký som. Inak by ma milovať nemohol.

Ale tá dilema, ktorá ma kvárila dlhé roky, bola v tom, keď som uveril, že jediné, čo na mne chce Boh uvidieť ako rastie, je Kristus, nie ja. Táto myšlienka sa mi zavŕtala do srdca a nedala mi spávať. Sporadicky sa vyplavovala a konkretizovala, až moje srdce začalo Bohu vyčítať: „Chceš na mne vidieť Ježiša Krista, to jediné chceš. Nič zo mňa, všetko len z Neho. Ako môžeš potom hovoriť, že ma ľúbiš? Ak by si ma ľúbil, chcel by si niečo aj zo mňa!“

Ako môže Boh povedať, že ma ľúbi a jedným dychom dodať, nechcem ťa v tvojom živote vidieť, chcem vidieť svojho Syna? Kde je tam láska?

Je možné, že vám to príde smiešne, alebo hlúpe, či naivné. Ak áno, prosím, oveľa pozornejšie sa zamyslite nad predošlým odstavcom ešte raz. Pretože je to oveľa hlbšie ako sa zdá a v tom tkvie jadro celého kresťanského života. A o tom chcem teraz písať.

FALOŠNÉ EVANJELIÁ

Desím sa, keď vidím aké časté a ako prijímané sú v cirkvi falošné evanjeliá. Aké?

Napríklad evanjelium prosperity. Boh chce, aby si bol bohatý a zdravý. Na zvracanie.

Alebo evanjelium šťastia. Boh chce, aby si sa mal dobre. Ježiš prišiel, aby sme život mali a hojne ho mali. Opäť vytrhnuté z kontextu, sladké evanjelium, kvôli ktorému vás nikto nebude prenasledovať.

Takéto a im podobné evanjeliá sú dosť ľahko prehliadnuteľné, že postrádajú mnoho právd, ktoré bolia, usvedčujú z hriechu, pýchy a podobne.

Ale tým najhorším a najrozšírenejším klamstvom, tým najlstivejším evanjeliom bludu, ktoré poznám, je evanjelium polepšenia.
Toto je zvesť o Ježišovi Kristovi ako o Pánovi a Spasiteľovi, ktorý nás prišiel zachrániť od večnej smrti a dal nám večný život, ktorá obsahuje až 99% pravdy, ale to jediné percento lži, jedu, jediná kvapka cyankáli v jedle, spôsobuje ochrnutie celého Tela Kristovho.

Aká je tá lož?

Evanjelium polepšenia sa hlása, že Ježiš Kristus nás vykúpil svojou krvou z hriechu, zaplatil za naše viny a je náš Pán a veľmi Mu záleží na tom, aby nás premenil. Aby zmenil náš charakter, aby sme boli lepší.

Vedie nás k viere, že sa potrebujeme snažiť, aby naše skutky boli čistejšie, naše zmýšľanie svätejšie, aby náš život bol ako Ježišov. Máme robiť to, čo by robil Ježiš na našom mieste, máme rozprávať ako On, konať ako On.

Táto zvesť priznáva, že v tom zlyhávame, ale potrebujeme znovu vstať, urobiť pokánie a opäť vykročiť v novej viere, že raz to i ono zvládneme, Boh to prelomí, zmení naše srdce, náš charakter, vychová nás a budeme tip top.

Toto evanjelium polepšenia je nesmierne pravdivé. Nesmierne, ale nie úplne. Hovorí veci, ktoré súhlasia s Bibliou, ale je mu zakryté, že Biblia hovorí o hlbším významoch.

Lenže Boh vás nechce zmeniť, ani polepšiť, ani premeniť neznamená prevychovať, premeniť znamené úplnú zámenu. Boh nechce váš život opravovať.

Boh žiada od vás jedinú vec – Boh chce VAŠU SMRŤ!
Boh nechce tvoj život, On chce tvoju smrť!

To je jediné pravdivé evanjelium –

EVANJELIUM SMRTI

Je mi jasné, že keď čítate tento článok prvýkrát, asi nemáte chuť robiť žiadne odbočky, ale ak si ho čítate už opakovane, dovoľte mi poprosiť vás o kúsok viacej z vášho času a ponúknuť vám pre rozšírenie obzoru toho, ako myslím to, čo sa chystám napísať, ešte nejaké to čítanie navyše, prosím vás teda, pozorne a vnímavo si prečítajte ešte raz aj tieto moje predchádzajúce články:

Osloboďte Boha!
Zjavenia, ktoré zmenili môj vzťah s Ježišom, zjavenie druhé

Láska slúži

Ospravedlnenie

Svätý život

Svätý život, odpoveď na komentár

Tak ako poukazujem v článku Svätý život na 3M 27.28-29, hovorí aj Ježiš:

Kto nájde svoj život, stratí ho, a kto stratí život pre mňa, nájde ho. (Mt 10.39)

Lebo kto by si chcel zachrániť život, stratí ho; ale kto by stratil život pre mňa, nájde ho. (Mt 16.25)

Ktokoľvek nájde SVOJ život, ktokoľvek si ho chce záchrániť, opraviť, zmeniť, vylepšiť hoci aj Ježišom Kristom, stratí ho.

Písmo na mnohých miestach hovorí, že sme ZOMRELI v Kristovi, že On za nás zaplatil, kúpil nás a patríme Jemu, a teda už teraz nemáme nárok na svoj život. Staré stvorenie, náš starý život pominul, je tu nové stvorenie, tak čo chcete opravovať?

Počul som nedávno jedného kazateľa kázať o Božej škole. Vraj má tri vyučovacie postupy, alebo ako to nazval (bolo mi z toho na zvracanie, tak som ho veľmi rýchlo vypol, ale čo som počul, poviem vám) – vyučovanie, skúška, povýšenie. Presne ako v škole.
Najskôr ťa Boh niečo naučí, potom dopustí skúšku do tvojho života, a keď ňou prejdeš, povýši ťa. Asi do vyššieho duchovného levelu, alebo kde.

Lenže Boh takto nekoná s človekom.

Božie jednanie s kresťanom je: objatie, pec, objatie, pec, objatie, pec, atď.

V tom, čo som nazval objatie, Boh zjavuje človeku svoju lásku k nemu a formuje ho. Zakoreňuje vo viere – v dôvere k Nemu, aby bol človek pripravený na PEC, ktorá príde potom.

V peci Boh potom prepáli človeka, aby odstránil špinu, človečinu.

Boh naozaj nechce na človeku vidieť nič iné ako svojho Syna a pec odstraňuje všetko, čo Syna zatieňuje. Nedá sa to nazvať skúškou, pretože nevieme povedať, čo je z pohľadu Boha úspešné zloženie skúšky. ;)

Častokrát práve nezdolanie niečoho nás privádza na kolená a otvára nebesá nad nami, aby sme obdržali novú milosť a častokrát naše víťazstvo je v Božích očiach prehra a Boh chvíľu nechá kochať sa človeka v pýche, aby ho priviedol do ďalšej, viac rozpálenej pece. A práve v peci častokrát spoznávame pravdu.

Evanjeliu polepšenia chýba základná vec – kríž.

Kríž, ktorý máme prijímať. Kríž, na ktorom máme umierať. Kríž, ktorý vôbec nie je o našom polepšení, ale o našej smrti.

Je čas hovoriť radikálnu pravdu. JE ČAS HOVORIŤ RADIKÁLNU PRAVDU!

Učili ma, že Boh mi verí. Je to milosrdná lož.
Ako by mi mohol veriť, keď ma učí, že ani sám sebe ani v seba veriť nemám?!
Viete komu Boh dôveruje, komu verí? Duchu Svätému, ktorého vložil do mňa! Tak to hovorí Jeho slovo:

A som presvedčený, že Ten, ktorý počal vo vás dobré dielo, aj ho dokoná až do dňa Krista Ježiša. (Fil 1.6)

Boh neverí mne. Preto aj Pavol, dôverujúc Duchu Kristovmu, ktorý prebýval v kresťanoch, ktorých „splodil evanjeliom“ na svojich cestách, ich musel neraz nechať Jeho priamemu vedeniu, keď odchádzajúc od nich ešte nikto z nich nebol natoľko zrelý vo viere, aby medzi nimi mohol ustanoviť starších.

Tak ako môže byť pravdivé evanjelium, ktoré hlása, že sme schopní – aj keď s Božou pomocou – sa polepšiť? Ubezpečujem vás, že nič z nás, čokoľvek vyprodukujeme, nie je dosť dobré. Nemáme Bohu doniesť svoje vlastné ovocie, ale ovocie Ducha Božieho v nás má vyrásť.

A k tomu potrebujeme jediné:

Veru, veru, hovorím vám: Ak zrno pšeničné, ktoré padlo do zeme, neodumrie, ostane samo, ale ak odumrie, prinesie veľkú úrodu. (Jn 12.24)

 

POTREBUJEME ZOMRIEŤ!

Ale my vlastne mŕtvi sme. Nepoznáte azda Rim 6.2; 6.8; 6.11; 7.4; 7.6; 2Kor 5.14; Kol 3.3; 2Tim  2.11???

Viem, ako zvyčajne kresťania vykladajú tie verše, ja vám však hovorím, choďte hlbšie...

...rozmýšľajte: KOMU žijete? Mnohí sa domnievajú, že Kristovi, ale neznesú mnohé. Napr. bojujú s odpustením niekomu, čím len dokazujú, ako im veľmi záleží na nich samých.
Buďme poctiví a preskúmajme sami seba – PRE KOHO naozaj žijeme? KOMU žijeme? Kristovi, či v mnohom sami sebe?

Ak sami sebe chceme byť živí, napĺňame to Ježišovo slovo: kto by si chcel zachrániť život...

Poznáte ten verš „kto sa poníži, bude povýšený“, však? Lenže problém je v tom, že hľadíme príliš často na tú druhú časť toho, čo som napísal, na to „bude povýšený“, na ktorú by sme vôbec hľadieť ani len nemali!

Naše srdce piští po tom, aby toto Boh naplnil! A s veľmi veľkou nevôľou obchádzame tú prvú časť, ktorá hovorí, že sa máme ponížiť.

Ako až sa máme ponížiť? Rovnako ako Kristus:

Tak zmýšľajte medzi sebou, ako aj Ježiš Kristus, ktorý mal podobu Božiu a svoju rovnosť s Bohom nepokladal za lúpež, ale vzdal sa hodnosti, vzal na seba podobu služobníka, podobný sa stal ľuďom, a keď sa zjavil ako človek, ponížil sa a bol poslušný do smrti, a to až do smrti na kríži. (Fil 2.5-8)

Máme sa ponížiť až na smrť! Máme sa vzdať života!
Nemyslím tým fyzického, aby sa teraz niekto v snahe byť zbožným nerozbehol spáchať samovraždu, prosím.
Hovorím o tom, ako vidíme sami seba.

Veríte tomu, že sami sebe ste ukrižovaní? Že ste krížom Ježiša Krista ukrižovaní aj celému svetu?
Veríte tomu, že takýto istý kríž sa má prejavovať vo vašom živote?

Boh vás nechce polepšiť. Boh túži z vás odstrániť všetky zvyšky starého života, aby sa mohol zaskvieť ten nový život vo vás – Ježiš Kristus.
Pretože vy nie ste váš život. Váš život je niečo, čo vás napĺňa, ale vy ste iba nádoba.

A keď sa vrátim k tej dileme, ktorú som mal, a ktorú spomínam na začiatku... viete, kde je v tom Božia láska ku mne, keď Boh nechce vidieť v mojom živote ani kúsok mňa, ale iba svojho Syna v plnosti?

Ono je to presne ako pri tom uctievaní – ja sám som sebe najväčšou prekážkou, najlstivejším klamárom, najnespravodlivejším sudcom (buď prehnane milostivým, alebo prehnane prísnym), ja sám som sebe najväčším nepriateľom.
Moje staré ja, môj život.

Pretože to pravé moje ja je ukryté v Kristu Ježiši a ja to moje nové ja ešte ani dobre nepoznám.

A nikto, kto pije staré, nechce nové, lebo povie: Staré je dobré! (Lk 5.39)

My tak úporne lipneme na tom svojom živote, na tom starom ja, ktoré chceme vylepšiť, že nevidíme Božiu lásku, ktorá nás chce obdarovať obrovským požehnaním, samotným Kristom v plnosti, novým životom, poznaním Božieho srdca. Za toto sa modlil Pavol v Ef 1.15-19 a v Ef 3.14-21.

Viem, že tento článok je pomerne kostrbatý, ale ak si zoberiete na pomoc k pochopeniu aj tie ostatné články, ktoré uvádzam, snáď mi porozumiete, čo chcem povedať.

Trápi ma totiž, že kvôli tomu, že sa v cirkvi kážu falošné sladké evanjeliá, ktoré ničia Boží ľud, sa mnohí kresťania trápia bojujúc s chimérami a nevedia nájsť víťazstvo, ani nemôžu, pretože sa silou mocou snažia žiť. A pritom stačí uveriť pravde – umreli ste bratia a sestry. V Ježišovi Kristovi ste umreli, aby ste už viac nežili vy, ale Kristus vo vás a skrze vás.
Tak prestaňte zliezať zo svojich krížov a vyliezať z hrobov!

Kým neprijmete smrť, nemôžete spoznať slávu vzkrieseného Krista vo vás.


slovo | stály odkaz

Komentáre

  1. Tohle je takovej magorismus, že se mi ani nechce věřit, že to někdo dopsal.
    Tak Boha Jediného, Stvořitele Všehomíra, tu autor klidně vymění za Jeho syna, kterého dal ukřižovat, vyznává falešnou modlu a jedním dechem nás vyzývá neslézat z kříže a neopouštět hroby!
    Ty by jsi neměl opouštět psychiatrickou kliniku.
    A nemusí bejt nutně ve Vatikánu.
    Ve smrti je jediná spravedlnost na světě širém, dojdeš jí bohat či chud!
    magore!
    publikované: 14.10.2010 11:54:08 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ty...
    kokso...v mnohom súhlasím...v niečom nie...a...s pár vecami ešte bojujem :D ale aj tak dík :)

    ps. asi ten najväčší otáznik mám z toho: AK NECHCE VIDIEŤ VOBEC NÁS TAK PREČO NÁS STVORIL TAK ÚŽASNE TVORIVO KAŽDÉHO INAK...? Prečo tu chcel mať tú našu rozmanitosť charakterov...temperamentu...krásy...To čo vie dosť človeka bolieť je keď nevie vystáť samého seba a nenávidí sa...ale my máme nenávidieť hriech v nás a nie nás...hm? Boh miluje to ako sa smejem...plačem...to ako mu spievam...miluje aj to keď mám nervy na niečo...keď sa mi nedarí...miluje pozerať na moje srdce hoci je v ňom často veľa špiny...no On našťastie vidí pod povrch...pod masku...Chcem byť ako Kristus...ale chcem to byť stále Ja ktorú Boh obnoví na svoj obraz...a nie Anča z Dolného dubového...lebo tá sa nevie tak pekne smiať ako ja :) Boh vie prečo do nás vložil to čo do nás vložil...a odmietať svoju identitu je podľa mňa prejav nevďaku....ani neviem prečo to všetko píšem....možno len trávim stále tvoje slová....ALE...my nemáme byť napodobeninami Krista...ale v nás má žiť pravý Kristus...ten ktorý nám dáva svojho Ducha Pravdy a tá vyslobodzuje! Tá uschopňuje CHCIEŤ a AJ ZOMRIEŤ samému sebe... ta ja len toľko :)
    publikované: 14.10.2010 18:55:21 | autor: milovana (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. DVE POZOROVANIA...:)
    Mrkol som ten článok... Súhlasím s Jeho podstatou, tak ako Ježiš povedal Nikodémovi na otázku spasenia. "Musíš sa znovu narodiť"..ako sa môžeš znovunarodiť keď najprv nezomrieš sám sebe, svetu atd..? To je podmienka! K tomu článočku...Mám dve výhrady 1.čo sa píše o tom uctievaní ... nenazval by som to, že Boh nepotrebuje naše uctievanie(mam na mysli životný štýl nie iba piesne) a že je to len pre naše dobro...áno aj!... Ja na to pozerám skôr z pohľadu, že Boh má NÁROK na to aby sme ho uctievali. Však on všetko stvoril, utvoril...zomrel za nás...ak stvorenstvo, vtáctvo, anjeli vzdávajú chválu Hospodinovi zástupov - vari Stvoriteľ nemá nárok na čisté uctievanie od človeka? tobôž od kresťana!! Snáď som zrozumiteľný...K druhému bodu v článku.. 2. Boh nás miluje len preto že v nás vidí Krista a chce vidieť Krista....no suhlasím, ale ten začiatok nieje uplne absolutne pravdivý...musíme vnímať aj kontext iných textov a tak to vyvážiť a verím, že dospejeme k tomu čo biblia v jej celom kontexte hovorí. " No Boh dokazuje svoju lásku k nám tým, že Kristus zomrel za nás, KEĎ SME BOLI EŠTE HRIEšNY!! 9 Tým skôr teraz, keď sme boli ospravedlnení jeho krvou, budeme skrze neho zachránení pred hnevom. 10 Ak sme smrťou jeho Syna boli zmierení s Bohom, keď sme boli ešte nepriateľmi, tým skôr budeme zachránení jeho životom po tom, keď sme boli zmierení." Rim5/8-10 , "19 My milujeme, lebo on nás miloval prvý." 1.Jan4/19..čo v nás miloval, keď sme Ho ešte nemilovali? Hriech? vari Ježiša Krista? NIE..Boh miloval hriešnika-človeka..a najznámejší text "Veď Boh tak MILOVAL SVET!!, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale mal večný život." Jan3/16..Boh miluje svet..NIE HRIECH, ale HRIEŠNIKA a preto za neho zomrel, keď v ňom nebol ani náznak duchovného ŽIVOTA a bol mŕtvy vo vinách a hriechoch.Jedine Ježiš je vzkriesenie a život. S článkom súhlasím, že musíme vziať svoj kríž a nasledovať ho.. Inej cesty niet, len cez našu smrť s Ježišom na kríži a následne naše vzkriesenie s ním..to je milosť:)" Kto neberie na seba svoj kríž a nenasleduje ma, nie je ma hoden. 39 Kto nájde svoj život, stratí ho, a kto stratí svoj život pre mňa, nájde ho." Mat 10/39 ..Snáď som zrozumiteľný..Jeho Láska k hriešnikovi je dokonale neopísateľná...Buďte požehnaná cirkev..Halelujah!..:)
    publikované: 02.11.2012 14:31:21 | autor: Rasťo Majer (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Reakcia môjho brata s ktorým sa plne stotožnujem:
    Zdá sa to byť typický problém, s ktorým sa stretávame tak často: zdôrazňovanie jednej strany mince na úkor druhej. Už samotný pojem "evanjelium smrti" je dosť hrôzostrašný, lebo zdôrazňuje iba jednu stranu mince: hneď to znie ináč, keď povieme, že ide súčasne o evanjelium života, a to nového života v Pánovi. A to je dôležitejšie, lebo cieľom nie je smrť, ale smrť je len prostriedkom k tomu, aby bol z cesty odstavený starý človek a mohli si obliecť toho nového.

    Naša smrť samozrejme neznamená likvidáciu našej duše, našej osobnosti, každý zostávame iní a jedinčení, aj keď sa odovzdáme Bohu. Smrť tu znamená, že sme mŕtvi pre satana, pre hriech, pre ľudské ambície a pod. A to nejde zo dňa na deň, je to proces, ktorého súčasťou je aj tá "pec", ktorú spomína. A v rámci toho procesu sa mení naša osobnosť, čiže náš charakter.

    A preto vôbec nie je reálna jeho dilema, že čo to je za Boh, ktorý vlastne nemiluje nás, ale chce v nás vidieť Krista. Áno, chce V NÁS vidieť Krista, čiže sme v tom aj my, aj Kristus. On nás stvoril každého iného, nielen fyzicky, ale aj duševne a smrť duše neznamená, že chce vidieť v cirkvi a potom v nebi kopu rovnakých ľudí. Čiže znovu: smrť duše neznamená likvidovanie osobnosti, a k tejto smrti duše nedochádza naraz, ale postupne, je to proces. A z hľadiska osobnosti je to premena charakteru.

    Smrť starého človeka, to je iné, k tej asi fakt dochádza naraz, v momente, keď sme znovu narodení. Začneme úplne ináč rozmýšľať, zmení sa naša identita. Teda stará identita umiera a rodí sa nová. Ale identita zasa nie je totožná s našou osobnosťou, identita je o tom, za koho sa považujem: po znovuzrodení za nového človeka, ktorý sa stavia proti mnohým z tých vecí, ktoré predtým považoval za dobré. Napriek tomu podľa mňa jeho osobnosť zostáva, "len" je premnieňaná Pánom (ktorý v tom spolupracuje s nami, ako vo všetkom ostatnom), čo znamená, že prejavy telesnej prirodzenosti ustupujú do úzadia a znovuzrodený duch má na dušu čoraz väčší vplyv.

    Ja to momentálne vidím nejak takto, určite sa to bude ešte meniť. Ale tak sa to, dúfajme, nezmení, aby som chcel veriť v evanjelium smrti -- ja chcem veriť v evanjelium života: lebo môj Pán síce zomrel, ale potom vstal z mŕtvych, on nie je smrť, ale život.

    Prof. PhDr. Lanstyák István, PhD
    publikované: 08.11.2012 01:54:11 | autor: Pavol Ružička (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. no takto
    Dovod, preco maju mnohi problem so slovami "evanjelium smrti" je velmi jednoduchy. Zaujimave je, ze nikto z tych, co reagovali nerozmyslal PRECO som pouzil tieto slova a preco som vobec napisal tento clanok, jedine o co komentujucim islo, o vyvratenie toho, ze ide o evanjelium smrti.
    Vsetci zborovo presli prve dve vety, v ktorych je dovod celeho clanku. Cely clanok som napisal prave kvoli tomu dovodu, preco maju so slovami "evanjelium smrti" niektori problem. Radi chcu umriet hriechu, satanovi, ziadostiam a inym zlym veciam.

    Ale odmietaju umriet sami sebe. Lenze zabudaju, ze Boha sa vzdy oddavalo ako obet vzdy dokonale a svate, bez vady a chyby.

    Preco krestania maju problem s tymito dvoma slovami, ktore som narocky pouzil na vyprovokovanie, aby sa zamyslali? Pretoze maju problem umriet sami sebe! Tuzia zit, zit sa vidiet zivi.

    Lenze Boh nas vedie v zivote do situacii, na kriz, kde sa musime rozhodnut - ja alebo Pan Jezis. Porozmyslajte, co to znamena...
    publikované: 08.11.2012 08:36:27 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014