selah

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

milovanym Bozim

Milovanym Bozim, ktori svoju nadej upieraju v toho Jedineho, ktory je hoden, milosrdneho Pana a spravodliveho Sudcu vsetkeho stvorenia, ktory z vole Svateho Otca zmaril sam seba na krizi. Milost vam a pokoj od Pana Jezisa Krista skrze Ducha Svateho.
Pre svoje mnohe nemoci som sa ja, vas spolubrat v krvi Kristovej a otrok Jeho milosti, kedze mi nie je mozne navstivit vas, rozhodol po vzore nasich vzorov povzbudit vas milostou, ktorou mna povzbudzuje moj Pan a posilnuje moje srdce vierou v Jeho nemenne slovo a radostou z Jeho zjaveni. Ved uz niekolko mesiacov nosim v sebe mnohe veci, ktore tuzim vyliat so seba vo viere, ze vam prospejem. Niezeby som sa staval do autority nad vami, ved som hriesnik (a predsa svaty) casto v padoch a nevere, ktory mnohymi skutkami zaprel vieru v Pana a vy sami dosvedcite, ako som aj bojoval s neverou, ked ma Duch pudil kazat u vas slovo, ktore mi polozil na srdce. A ako som trpel, ked mojimi slovami dostalo sa vam mnohej bolesti. (Ale poznate aj ovocie, ktore slovo vo vas prinieslo.) Preto dalej s pokorou prijimajte slovo, ktore vam sposobuje smrt, aby ste mali zivot.

Preto ani odkazy na Pismo uvadzat nebudem, aby ste mali slobodu aj odmietnut podla slobodnej vole. Lebo ak na vas niekto nalieha, ze musite robit len spravodlive rozhodnutia, nevedie vas k slobode, lebo len vtedy sme slobodni, ked mozeme povedat ci ano, ci nie. Len nech viete o tom, co ktore prinesie. Ved ked v niecom Duch Bozi vam dosvedci svoje, nasledujte Ho. Lebo to je nase povolanie, chodit s Nim vierou v milosti, ktorou nas hojne napaja.

 

Jeho ranami sme uzdraveni, to majte na pamati, no nie ako hlupi ludia tela, ktori chcu predovsetkym z neho zat odmenu svojej plytkej viery. Zvrchovany je Boh vsetkej milosti vo svojich cestach a slobodny od vsetkych ludskych predsudkov urcit miesto, cas i sposob starostlivosti. Ved cela vecnost je pred nami v Jeho milujucej pritomnosti. A vieme, ze nie nas telesny clovek je pre nu urceny, ved ten sa rozklada, ale ten duchovny v nas obnovuje sa kazdym dnom milosti.

Majte istotu, ze Boh nas pocuje, ved dobry Otec si vazi deti. Ako aj Mojzis, pohnuty milostou, ktorej sa mu dostalo, tuzil vidiet Jeho slavu a On iba chrbat mu ukazal, ukryjuc ho v naruci skaly. Azda Verny nevypocul zboznu prosbu? Ale ved ci necitame, kto tam bol pri zjaveni slavy Pana na hore premeny? Lebo Syn je slavou Otcovou!

 

Tak jedine, co potrebujeme, je dovera v Jeho lasku, ktora nas, Jeho milovanych, vedie prisnou vychovou. Nech vam nie je neznama vecnost sudu a divne, ze sa tyka aj hriesneho tela. Aj telesne utrpenie cisti nas od hriechov a zoceluje v nadeji. A tak kazdy podla svojho druhu, prechadza roznym suzenim zuslachtovania, aby doniesol ovocie podla Jeho vole. Ved bez nej ani vlas vam z hlavy nepadne.

Preto sa radujte z lasky Jeho sudu, lebo kolko sudu prijmeme, tolko svojej slavy nam Svaty Otec zjavi. Tiez vedzte, ze niektori nesiete bremena inych udov toho isteho tela na zjavenie slavy Krista. Ved sme Jeho vlastne telo, ktore krizom spravodlivost vyvysilo. Preto majte bratstvo v ucte.

 

Niet medzi nami jedineho, kto by nasiel Boha vlastnou spravodlivostou a poznal Ho svojou mudrostou, a tak, ako na krizi nas vykupil z moci hriechu a svojim zmrtvychvstanim ozivil Duchom na svoju vecnu slavu, tak nas z lasky svojim sudom ocistuje od kazdej nepravosti premienajuc celu nasu bytost, aby sme bez prekazok uplne slobodni mohli poznat velkost, doslednost a vernost Jeho lasky. Ved uz sa plni slovo, ze sa zacal sud od domu Bozieho.

 

Kto veri pravde, poznava hlbku svojich bludeni a sebaklamu, ze hoci milujeme Boha, mnohe tuzby skryva nase srdce nakvasene svetom. Mnohe z toho, co povazujeme za svate, je spina, a za co sa odsudzujeme, je jeho dar. Malo rozumieme sami sebe, co nas vedie k pokore nenamyslat si, ze rozumieme Bohu.

A predsa sa tesime vecnej istote, ze najhlbsou pravdou o nas je nadprirodzene vstepena Bozia prirodzenost v nas, nase prave synovstvo. Preto neklesajte na duchu, ale vediac, ze v Jeho sude sa zjavuje Jeho milost, z lasky dokonale rozsudzuje svetlo a tmu nasich utrob, motivov, predstav, pohnutok a cielov, aby sme boli premienani do veleby Jeho svateho svetla skutkami plynucimi z Jeho Ducha v nas.

Vedzte, ze tenka je ciara medzi zostavanim v milosti a snahou tela, mnohe cesty zdaju sa nam svate, no az na nich zakusame, ze nas oddelili od Otca a zase sme sami v sebe. Nech je Pan milosrdny k nam, a da nam prave svetlo v pravy cas, aby sme vzdy slobodni vedeli rozhodnut sa zrieknut samostatnosti, ktora tak casto premaha nase hladanie. A nebojte sa ticha, ved Pan nemusi povedat mnoho, aby mnoho urobil.

 

Lebo nie vsetci maju milost poznania nezmenitelnosti toho, kto sme; niektori chcu vstupit svojou dobrotou do Panovej milosti, popierajuc tak milost milosti, a ini zas pochopili milost ako dvere do snazenia sa skutkami si milost udrzat. Preto nemozu uverit svedectvu Svateho Ducha v nich o pevnosti milosti. Prekliaty, kto dufa v cloveka.

Ale nasa viera nestoji na cloveku, ale na pravde, ze Jezis je Kristus. To je pevna podstata nasej viery v spasenie. Nam milostou zjavil Otec vecnost svojej lasky danej nam v Synovi, preto nesudte slabych vo viere, vediac, ze aj my pozname Pana stale malo, aj to z milosti.

 

Milost nad milost daroval nam Pan. Lebo nechcem, aby ste nevedeli ako mnohi, ze nie zivot Krista Jezisa nam dal zivot, ale Jeho smrt. Na krizi On stanuc sa nasim hriechom strestany bol spravodlivym sudom Bozieho hnevu.

Zivot vsak Krista Jezisa, nasho Pana, nam zvestoval kralovstvo Bozie. Svojou smrtou zrusil vladu smrti a vzkriesenim otvoril brany svojho kralovstva, aby ti, ktori tuzia zit, zriekli sa zivota.

Lebo nie nas zivot chce zit Pan zivota, ale nasa smrt skrze vieru v Jeho vzkriesenie branou je nam k zivotu.

Ved nas zivot pod zakonom bol skrze zakon podrobeny kliatbe a co je kliatbe podrobene, svatosvate je Hospodinu. Co tym chcem povedat? Ze nas zivot hriechu bol svaty pred Bohom? Vobec nie! Ale ze kliatbe podrobene nemozno vykupit, musi byt vydane na smrt! Tak nas stary zivot nemoze byt opraveny, ale ukrizovanim v Nom nove stvorenie narodeni z Boha vierou v Jeho obet sme.

 

Ake velke tajomstva Bozie sa zjavuju na krizi! Ci neviete, ze pascha nie jedinou obetou (este pred pridelenim) zakona bola prikazana? Ale akoby prvou z nich, obetou vyslobodenia sa prichodom zakona, rozclenena na mnohe druhy sluzby obeti, uz viac sa neopakujuc vo svojej najhlbsej podstate, totiz pri vyslobodeni z Egypta, ostala pripomienkou minulych veci a obrazom buducej obete plnosti vyslobodenia v krizi nasho Pana.

Poznajuc mnohe prikazane druhy obetnych sluzieb zakona odkryvame, ze v Nom su vsetky obsiahnute, a spomenuc si na kazdodenne krvave kupele dane zakonom, konanymi pred obrazom praveho stanku Bozieho, krvaca nase srdce velkostou utrpenia Bozieho Syna za nas, odhalujuc tak hlbku nasho pobludenia a vaznost nasej predoslej vzbury. Len milost nas zachranila a len milost nam zjavuje skutocnu podstatu otroctva hriechu, ktory z nas milost nad milost vytrha aj s korenmi.

Lebo milostou sme spaseni a milost nas posvacuje. Milost vytrhla nas z moci otroctva a milost nad milost vytrha otroctvo z nas. Lebo vsetci sme pobludenim nauceni milovat modly vo vlastnych srdciach, a hoci poznajuc skutocneho ziveho Boha, stale si staviame za modly v nasich srdciach vsetko, co sa da. Pocnuc svatym zivotom, sluzbou Panovi ci Jeho telom, modlou moze i Jeho meno byt. Aki sme len prefikani, ze i svate dokazeme znesvatit. Ale ci tym Svateho pospinime? Vobec nie! Modlou nam je nespravna predstava o tom, kto a aky je. A tak Pan svojim sudom vedie nas cez suzenie, aby v nas vyposobil poznanie toho, ake hlboke su prve prikazania zakona.

 

Lebo kto nerozumie zakonu, nechape hojnost milosti, ktora nam je v Jezisovi Kristovi dana. Preto Pan v skorej dobe da povstat sluzbe oboch olivovnikov, a to svatym z pohanov i svatym zo Zidov, ktori poznanim milosti v Kristovi prinesu cirkvi spravne vylozenie zakona. Niezeby dodrziavanim zakona a jeho prikazani bolo mozne dospiet k milosti vecneho zivota. Ale jeho poznanim prehlbi sa poznanie hlbky milosti, ktora nas spod zakona oslobodila.

Ale predtym naplni Boh svoje slovo dane prorokovi, ktory povedal, ze Boh vrati svatym svojich sudcov, aby svojim sudom On ocistil svoje svate mesto.

Preco inak by Pan povedal, ze ani brany pekelne nepremozu Jeho cirkev, ak by nemal byt cas, ked to tak bude vyzerat? Lebo verim, ze uz za dverami je Sudca, ktory svojim mecom rozseka telo, lebo ved sluha nie je viacej ako jeho Pan. O com inom hovori, ked riekol, ze este raz zatrasie vsetkym, cim sa zatriast da, aby ostalo len to neotrasitelne? Lebo ako Lazara neprisiel uzdravit, tak neuzdravi ani cirkev. Ale ako Lazara vzkriesil, tak aj spolocenstvo svatych na zemi. Lebo poculi sme od mnohych o prebudeni, ktore zaslubil, zatvarajuc usi pred Pismom, ktore o odpadnuti hovori. A tak potom v novej slave sluzit budeme.

 

Mnohym je to skryte, lebo nerozumeju, ze spolocenstvo svatych zalozene na dvanastich je preto, aby nam Pan odkryl, ze sme z kmenov ako Izrael. Nerozumejuc tomuto tajomstvu mnohi z nas neprijimaju bratov z inych kmenov, pohrdajuc ich ucenim, umyvaju hlavy miesto noh. Ved je nam dana milost darov na sluzbu a nie na sud. A sedemtisic - to jest plnost plnosti - je tych, ktori su ponechani na spasenie z milosti spomedzi tych, co necakaju. Vyzdvihujuc literu a nie Ducha (ini zase vyzdvihujuc zjavenia nepoznajuc rozpor s Pismom) nesudili sme samych seba, preto nas bude sudit Pan Duchom Bozim skrze Slovo v zivote.

No toho, kto o sud ziada, Pan nauci sudit sameho seba, aby mohol Jeho sudom sudit svet. Ved vsetko co je Jeho, nase je skrze to, ze Jeho Duchom Jeho bratia sme. Aky milosrdny a milostivy je Pan, ze nas tak vyvysil! Ale predtym nas ponizi a vystavi hanbe, aby nas ucinil hodnymi toho. Preto ako On nahy bol na krizi, aj my budeme obnazeni pred svetom v plnosti svojich pychou naplnenych samospravodlivych ciest. Lebo svieca osvetli, ba i lad roztopi, ale pec spali vsetko neciste i zlato ocisti. Vyberte si. Kto tuzi po bici, najde naruc, kto naruc, dostane bic.

 

Mnohi sa postavili za vodcov, hoci ich tam nepostavil Pan. Nerozumejuc, ze Boh nedal urady, ale dava pomazanie, opat roclenili kralovske knazstvo, dane vsetkym, na autority a radovych krestanov. Ake nabozenstvo! Ci pohrdam autoritami? Vobec nie! Lebo od Boha su dane, lez mnohi zvedeni svojim malym poznanim Svateho Boha, nehodne spravuju, co im bolo zverene. Preto sudom budu mnohi velki ponizeni a mnohi mali povyseni, aby sluzili. Ved Boh nepotrebuje cloveka, aby Mu sluzil; sluzit Mu, je vysada!

Pozrite sa na Davida. On ako Bohom a nie ludmi ustanovena autorita, nemal odvahu vypit vodu, ktoru mu za cenu vlastneho zivota doniesli ti, ktori mu sluzili. Preto mnohi nemozu uvidiet, akych uzasnych vodcov maju, lebo nie su ochotni za nich polozit zivot. A ini, majuc v starostlivosti nadherne pokornych, bez bazne piju ich poslusnost.

 

Vtedy bude zjavene, kto na co ma pomazanie, ked aj mali budu mat slobodu nesuhlasit, ked Pan bude mat slobodu vyucit nas tomu, co doteraz odmietame. Ak verime, ze Pan dava celu dobu cirkvi pastierov a ucitelov, ba i evanjelistov, tak verme, ze neprestal posielat ani prorokov a apostolov, ktorych mnohi odmietaju, oddalujuc tak uplne poznanie predivnosti Pana.

Budte triezvi, vidte, ze sud zacal od Bozieho domu. Ved ked vidime, ze svet je sudeny, v cirkvi sud uz davno bezi, hoci mnohi tomu neveria a ludskou silou konaju proti nemu. Bez bazne ho odmietajuc nemaju strachu nazvat ho posobenim a utokmi diabla. Je len jeden pravy Boh a jedna viera v Neho, jedna cirkev – Jeho telo - jeden chram, z ktoreho Pan bicom vyzenie tych, co v nom kupcia s milostou.

 

Prosim vas, udrzte si milost s nimi, vediac, ze len z milosti mame to poznanie, nesudme ich, ved maju svojho Pana. Ak aj Pan vas pudi povedat im Jeho slovo, sluzte im, vediac, ze i v nich je Kristus. Uz coskoro vsetci nasi bratia uveria tak isto, lebo ked sam Pan sa modlil, aby sme s Nim jedno boli, urcite sa naplni Jeho tuzba jednoty vo viere v Neho.

 

Vedzte, ze vas prevelmi milujem, vidim vo vas Krista rast. Poviem vam tajomstvo, o ktorom mnohi hovoria a nerozumeju tomu, co hovoria. Najvacsi obraz vztahu Jezisa k nam je manzelstvo. Preto je nam zname, ze na tento vztah, totiz na manzelstvo, satan najviac utoci. Lebo ked znici svedectvo nasho zivota v tomto, cele nase svedectvo o nasom Panovi je tliachanie.

Muzi, budte mudri a polozte zivoty za zeny, ktore vam dal Pan. Ponorte sa do jej srdca, aby ste porozumeli aku nadheru a pozehnanie Boh vlozil do vasho zivota skrze nu. Iste je odlisna, ale to je dobre, lebo aj ona na obraz Bozi je. Tak vo vlastnej zene mozete vidiet Boziu slavu. A ci neznesiete niecoho na nej? To je to spravne miesto na vlastnu smrt. Neuzurpujte si autoritu, ved ste postaveni sluzit a nie panovat. Preto kazda vasa smrt pre vlastnu zenu, jej zivotom sa stane pre vas.

Neutiekaj sa od svojej zeny, ved ani Jezis nevzdal sa svojej cirkvi. Vedzte, ze vas nechvalim za to, co skryvate v srdci vyplavujuc to vo chvilach suzenia! Ty vyznavas vernost Kristovu a rychlo hadzes zmluvu so zenou si za hlavu znevazujuc ju? Ci nie Krista v nej znevazujes? Ci len v dobrom mas byt s nou? A ked k tebe Boh vsetkej moci prehovori, tvaris sa, ze zmudrel si? Vedz, ze za to ta nechvalim! Lebo radsej tichu smrt si prijat mal a srdce naplnene laskou na oltar polozit, nez aby si sudom presiel kvoli svojej zatvrdilosti. A potom sa tvaris ako ucitel vsetkych okolo? Vari za to, ze Boh k tebe prehovoril, uz nema co povedat? Kiez by si mal usi na pocutie, lebo Jeho milost sudu este len zacala. Takto znova vrhas sa zas do nevery, ktora prinesie len dalsie suzenie kvoli tvojej pyche, ze si pocul Bozi hlas. Mal by si uz vediet tolko, ze ako muz si poznacil svoju zenu svojou vierou, a ked ta cista nie je, zviedol si aj ju na nespravnu cestu. Divis sa azda, ze slovo napomenutia, ktoreho sa ti dostalo, jej tiez prehovara? Vedz, ze podla toho, ako ty vidis svoju zenu, ona sama seba vidi a ked v tom zlyhavas, pohorsujes ju.

A ci myslis, ze od teba vyslo Bozie slovo na svet? Alebo ci len k tebe samemu prislo? Iste, uzasne je pocut Pana Slavy, lez keby si povolnejsi bol, lahodnejsie slova by ti mohol povedat. Hanbit by si sa mal za to, ze ta Pan pokaral, a nie chvalit sa zjavenim! Ved ty mas zodpovednost za cely svoj dom. A ked ty sam si zmietany poryvmi svojho nespokojneho srdca, vari tvoja rodina dokaze byt pokojna?

Ci som sa ti stal nepriatelom za to, ze pravdu hovorim? Nech sa stane! Ak neveris, ze lasku Boziu k tebe chovam a so slovom zivota som prisiel k vam, nech Boh sudi medzi nami. Ja nebudem sa stavat do autority nad tebou, lebo ty si Kristov, vsak? Onen Petrov, henten Pavlov a ten tam je Apollov. Aki hlupi sme. Vedz, ze ja sa radsej dam kazdemu Boziemu do sluzby, nez by som sa tvaril, ze som priniesol pravdu na svet.

Iste, ja som bol poslany k tebe a nie ty ku mne. Ale vari posol je menej nez ten, ku komu je poslany? Vari Kristus poslany na svet menej bol nez hriesnici? Isteze nie, ale podriadiac sa Otcovi sluzil vsetkym. Tak ja tebe, milovany brat, slovo milosti nesuc, zamlkol som, aby tvoje slovo bolo vsetkym. Ved ja nie som nikto, najmensi zo svatych a najvacsi z hriesnikov ostavam. Ty si svaty, ktory Bozi hlas pocujes. Ty urcite nesies Jeho ovocie trpezlivosti, zhovievavosti a vernosti. Daj si pozor a neobracaj sa k nepravosti, lebo ty davas jej prednost pred trapenim.

Nie mudrost, no laska Bozia v mojom srdci, ktora rozumie vasmu suzeniu a sa trapi za vas, ze trpite, ma opravnuje povzbudzovat utecencov. Ved ja sam som presiel vsetkym tym, cim prechadzate, ved moj dom je svedectvom o Bozej moci a milosti nad nevernym! Azda to je malo?

Aky obraz Boha detom davas? Vari je Boh raz ano a raz nie? Hanbi sa za to, ze ta On sam musi mocne napominat, aj ked sa tesis z Jeho vernej opatery. Len skumaj, ci tvoje deti poznaju tu dokonalu lasku, ktora vyhana strach, ci slobodne vyznat mozu svoje trapenie bez toho, ze budu obvinene z nelasky. Ci nie je ich laska ovocim tej tvojej?

Azda ta tymto odsudzujem? A ci nevieme, ze vsetci svati v Pisme, ktorych ti, co nerozumeju, uctievaju ako dokonalych, hriesni boli a predsa milost Panova ich premenila? Vobec ta neodsudzujem, snad ta len k rozumu privediem. Lebo mudrost zacina baznou pred Panom. Kiez by si stal nohami viery pevne zakoreneny vo viere, ze Pan je verny a vsetko, co dopusta na teba v zivote, je na tvoje dobro. Dost je nam Panovej milosti, nepotrebujeme este aj svoju vlastnu, aby sme sa citili dobre a dolezito.

A vy, zeny, mate problem podriadit sa v niecom? Prave to je miesto, kde laska ma zvitazit nad vasou volou vediac, ze vasa poddajnost je mila Bohu. Nevytykajte tak casto chyby svojim milovanym, ved ani vam Boh nepredhadzuje vase nedostatky!

A ci si myslis, ked napominam teba ci muza tvojho, ze vas chcem rozdelit? Aky nerozum! Ved ja sam na sebe viem, ze Boh sa nezriekne hriesnika.

A tak svorne dovolte Bohu, aby zlomil vase predstavy a naplnil vas vzajomnou laskou plnou zamilovania a opojenia. Lebo to je Bohu mile, manzelstvo plne vasne a oddania sa.

 

Vedzte, ze Boh miluje vasen, ved On sam je plny citov. Jeho laska je nam dovodom i cielom vsetkej nasej viery. Poznavajuc Jeho srdce, pohnuti sme zialom nad tymi, ktori nepoznali Jeho milost, dovolujeme Mu odstranit vsetky prekazky v nas k poznaniu Jeho nekonecnej lasky k cloveku. Ved nosime si mnohe zranenia ukryte pod nanosom casu i vieru v neprave a veci, ktorymi sme sa sami nerozumne naplnali, mysliac si, ze plnost najdeme v nich. Lebo to jedine, po com Duch Bozi v nas tuzi, je, aby sme poznali plnost Jeho lasky. Boh neziada, aby sme Mu sluzili, milovali Ho a chvalili. Jedina tuzba spaluje Jeho rozdavajuce srdce: aby sme spoznali, ze laska je v tom, ze nie my milujeme Boha, ale ze On miluje nas a v Kristovi odstranuje vsetky hradby nasich zatvrdilych srdc. Potom Ho budeme milovat, chvalit Ho a sluzit, lez nie uz z vlastnej snahy, ovocie Jeho Ducha samotneho v nas to bude.

 

Vase ano, nech je ano a nie nech je nie. Vasa miera je nech je spravna, majte spravnu vahu a spravny meter. Nazyvajte veci pravymi menami. Lebo ludia menia casom vyznam slov, poznajte teda pravy zmysel. Lebo ako pocuvame, tak nam bude dane.

A kto ma malo, nech je verny v tom, co ma, aby dostal viac. A komu je vela odkryte, vela ovocia bude musiet doniest. Dajte cisarovi to, na com je jeho obraz a Bohu, co nesie obraz Bozi. Dajte mu to bezo zbytku.

Nenazyvajte unahlene nic svatym, skumajte Bozie slovo, pytajte sa Pana; ani necistym unahlene nic nemenujte, co Boh za neciste nema. Ved niektori pohrdajuc darom jedla nerozumeju, ze aj Boh prijal potravu, o ktorej vyznavaci zakona su presvedceni, ze nie je spravne pozivat ju tym sposobom, totiz, ked jedol mlieko s masom. A Boh predsa nie je necisty.

Samo o sebe nic nie je neciste, to len hriech v nas robi zlo.

 

Verte, nech sa vam sdrce nestrachuje a nechveje v tazky cas, doverujte Panovi. Lebo hoci vlozil do sveta mnoho zakonov, na ktorych svet stoji, slobodny je od nich a moc ma nad nimi. Ak verne chodime v tom, co vieme, ze je Jeho princip, ci uz siatie a zatva toho, a ci vernost v spravovani, verte, ze Pan je ten, kto dava i berie. Lebo jeden moze sadit, druhy polievat, treti okopavat, stvrty pliet a piaty hnojit, ale ak Boh zivota neda rast, nadarmo sa namahali. Preco by to ale robil? Preco by Boh nenaplnil svoje zakony, co svetu dal? A preco prave tym, ktori Ho miluju? Prave preto, aby sme sa na ne nespoliehali, ale Jeho hladali. Lebo On, ktory pohyb dal slnku, zastavit Ho moze, ked sa mu zlubi na nasu zachranu. On je nasa zachrana skrze milost  v Kristovi a nie Jeho zakony. Tak vernejsi nez stvorenie sa dava spoznat nam, aby to jedine, v co dufame, bola Jeho milost, lepsia nez nas zivot.

 

Nezakladajte si na vlastnej poslusnosti tak, ze by bola niecim zvlastnym z vas samych. Ved aj ona je vyposobena Bozou milostou nad nami. Ved co hovori Boh, ktoreho v Charane pocul Abram, ze ma vyjst z domu svojho otca? ‘Ja som Boh, ktory ta vyviedol z Uru Chaldejskeho’... tak Boh jasne dal najavo, ze ho viedol davno predtym, nez sa mohol spoliehat na svoju poslusnost.

 

Uzasny dar nam Pan dal v spolocenstve svatych, ked sa mozeme zdielat s inymi, ktori Ho miluju a poznavat Ho v ich zivotoch. Vazte si ten dar, lebo nie vsetkych sa dostava. Okrem tych, ktori si svet zamilovali, su medzi nami i taki, ktorych si Boh posvatil pre seba ako kedysi Mojzisa na styridsat rokov, ci Pavla na strnast. A Mojzis nevediac, ze Ho Pan vychovava, ved nepoznal Toho, ktory sa mu zjavil k horiacom kriku, vychovanany bol zaiste na najpokornejsieho na zemi. A Pavol v ustrani diania cirkvi prezil najvacsie Bozie zjavenia, podobne Janovym na ostrove Patmos. Aj Jan Krstitel zil v samote na pusti a vsetci proroci trpeli vyhnanstvom. Tak aj v tento cas si Pan pripravuje zvlastnych ludi, ktorym zjavuje svoj sud, aby ich postavil do sluzby v pravy cas. Predivny je Pan.

Nemyslite si, ze ti, ktori opustili nase zhromazdenia su zakonite bez Boha, ved ci je Vsemocny slaby, aby ich neudrzal? Skor si myslim, ze v mnohych takych, ktorych nikto za nic nema, posobi svoje dielo na posledne dni, o ktorych sa nadejeme, ze su tu.

 

Lebo to je nasa tuzba a zaslubenie Verneho, ze sa vrati po nas, sudiac svet v jeho hriechu. Lebo Boh je laska a Jeho sud prichadza z lasky k pravde. Jezis je nam vsetkym, On je nasim spasenim a spravodlivostou, mudrostou i pokojom. On je nas zivot a pravda, cesta a vzkriesenie. Lebo Otec nedava nam nic ine, len Syna. On je nam vsetkym. Preto sa radostne dokazeme vzdat toho, co mame na svete, ako aj pochopenia okolia.

 

Mnohi si zufaju, ako nudne bude vo vecnosti, len preto, ze nerozumeju Bohu lasky. Ved ked Jezis Kristus vzkrieseny bol, ci nedostal telo, ktoreho sa bolo mozne dotknut? A ci nejedol s priatelmi? A ci Pismo nehovori, ze bude nova zem a nove nebo? Rozumejte! Ved Boh, ked stvoril svet, povedal, ze dobre je stvorenie. A tak to, co je hriechom pokrivene, premenene bude rovnako, ako nase tela. Pracou bez namahy budeme oslavovat Pana, robit to, co milujeme, budeme. To, ze nerozumieme, ako vsetko zariadene bude, odkryva len dalsie dvere k uzasu nad Panovou velkostou, ved sam povedal, ze ani oko nevidelo, ani ucho nepoculo, ani do srdca nevstupilo to, co Boh pripravil tym, ktori Ho miluju. Uz aby to bolo tu!

Som si isty vo viere, ze Boh, ktory nas spasil, nas spasi a Ten, ktory nas vyhlasil za svatych, nas posvati. Rozumejte, co hovorim. Lebo jedna vec je kto sme a druha aki. Ten, ktory nas prijal, nas zaiste premeni na slavny obraz Jeho Syna.

 

Tak sa nebojte posledneho sudu, ved sud je vecny, nema pociatok. A my sme ho uz prijali, a tak nas Pan sudi na zachranu, na ocistenie. Odsudenie je pre tych, ktori odmietli. Ved oddeli On kozlov od oviec a iba ich bude sudit podla ich skutkov. Nase skutky nas uz odsudili, no kriz aj vykupil, jedine, co na nas hodne je, ze sme v knihe zivota.

Ale to nech je vam zname, ze Jeho prichod v slave bude nadherny a plny moci a kazdy, aj kto odmieta, klakne si pred Nim vyznajuc, ze On je Pan. Maranatha!

 

                                                                                    Vas brat, ktoreho Jezis miluje.

                                                                                                            Selah.

           

 


slovo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014