selah

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Úteky mužov

Začínam si zvykať, že Pán mi ukáže, o čom mám písať, lebo zväčša si niečo predstavujem a On mi ukáže čosi úplne iné... tak aj dnes. Dnes mi dosť mocne položil na srdce tému, ktorá mi ani len nenapadla. Úteky mužov. Tak želám veľa Božieho požehnania pri čítaní.


Som zúrivec. V posledných dňoch mám problém so svojím hnevom. Vôbec ho neviem zvládať. Teda vôbec... no... proste zriedkakedy. Je mi ľúto mojich blízkych, ktorí so mnou žijú. Včera som priviedol k slzám polovicu osadenstva v dome, dokonca aj svokru, ktorá bola u nás na návšteve. Neviem čo so sebou, sú chvíle, keď by som sa najradšej picol. Keď by som najradšej ušiel. A v tom mám vynikajúcu a dlhoročnú prax, ako ste už čítali v mojom príbehu o manželstve.
Dnes večer sme ležali nasáčkovaní všetci pred telkou, ja s manželkou a všetky tri deti a pozerali sme Modré z neba. Nepozerávame to často, ale pritrafilo sa... až teda na dcérku, o nej sa nedá povedať, že ležala vedľa nás. Naša malá je ako živé striebro, je živšia ako obaja chalani dokopy. Bľaboce a rozpráva, tancuje a skáče. Niekoľkokrát sme s ňou skúšali urobiť test, či dokáže mlčať 5 minút. Ešte sa jej nepodarilo. Ak teda nerátam čas, keď spí. Tak aj teraz... rozprávala a rozprávala a samozrejme, že televízor nebolo cez ten jej spevavý a prenikavý hlas ani poriadne počuť. Mňa ale zaujal príbeh, ktorý tam dávali, tak som jej povedal, nech je potichšie, keď rozprávala niečo mamine. O necelú minútu jej rovnaké slová zopakovala manželka. O ďaľšiu necelú minútu som už nevydržal a vybuchol. Malá mala plač na krajíčku. Okamžite som stíšil o 80 decibelov hlas a čo najpokojnejším tónom sa jej snažil vysvetliť, wo co go.
Korčuľoval som na hrane noža. Rozplače sa, alebo nie? Vedel som, že som prestrelil.

Čo robiť v takej situácii? Okamžite ma zaplavil pocit totálnej neschopnosti, čo som to ja za arogantné teľa a zároveň myšlienka na to, ako to vyriešiť... útek! Keď odídem z miestnosti a zapnem si druhú telku, budú mať odo mňa pokoj. Už nebude nikoho, kto by im ubližoval. Zaslúžili by si mať pokoj a ja im ho neviem dať. Nie teraz. Práve ja im škodím svojím hnevom, ktorý neviem ovládať. Vtedy mi ale v srdci zazneli slová: "práve teraz je potrebné, aby si zostal." Vedel som, že je to pravda. Zostal som, zavolal som malú medzi nás a privinul ju v náručí. O chvíľu bol pokoj. A o ďaľšiu chvíľu, keď ju manželka dávala spať a ľahla si k nej do postele, nasúkal som sa k nim aj ja. A robil som si srandu, že zavoláme do tej malej postele ešte aj chalanov, veď sa zmestíme... smiali sme sa pri predstave komu kde bude trčať ruka, komu noha do brady druhého...

V ten moment, keď som zavrhol útek, vedel som, že musím dnes písať. O útekoch mužov.
O mužoch, ktorí nezvládajú situácie a útek sa zdá byť riešením. O mužoch, ktorí denne kapitulujú vo svojich bojoch. O mužoch, ktorých srdce je na úteku, pretože sa bojí, že nemajú na to. O tom, ako my muži, utekáme od ľudí, ktorí nás potrebujú, len preto, že ich potreby sú tak veľké. Bojíme sa, že nás to bude stáť všetko a my nemáme čo dať.
Utekáme práve vo chvíľach, keď ženské alebo detské srdcia kričia za nami: nechoď preč, potrebujem, aby si tu bol, aby som bola v bezpečí. Neveríme, že s nami sú v bezpečí.

Utekáme pred naším povolaním byť mužmi do práce, do krčmy, do samoty, do športu, do ticha. Koľko žien je týraných doma tichom a nezáujmom svojich mužov... A to nie je preto, že by ich mužovia nemilovali, ale že sú na úteku.
Rozumejte ma správne. Nehovorím, že pracovať je zlé, alebo ísť na pár pív s inými mužmi, alebo si zašportovať. Ide tu o to, že sa to pre nás stáva zámienkou na útek a útočiskom, kde sa môžeme skrývať.

Pozrite sa do sveta... čo myslíte, prečo toľko mužov sedí každý deň v krčmách? Pretože sú na úteku. A nechali doma svoje rodiny, aby sa tie museli popasovať s problémami, ktoré sme mali riešiť my. Možno sme niektoré dokonca spôsobili my. O to viac je potrebné, aby sme ich riešili my.

Pozrite sa do cirkvi. Čo vidíte? Ja vidím v prevažnej miere ženy, ktoré sa snažia slúžiť. Prečo? Pretože väčšina mužov je na úteku. A mnohí z tých, ktorí tam sú, nie sú schopní akceptovať spoluslužbu iných mužov, a tak im ju znechutili. Radšej sa obklopia ženami, pretože tie túžia po tom, aby ich muži viedli. Ženy sú smädné po mužoch, o ktorých sa môžu oprieť, tak sa opierajú aj o zženštilé karikatúry mužov, ktorým už na presladenom hlase poznať, že strácajú testosterón, alebo o mužov, ktorým obdiv žien robí dobre, a tak vykrikujú kvetnaté heslá, za ktorými ale nestojí duch pevného a odhodlaného muža a nie sú pravdou v ich živote. Je to len upútavka synčeka, ktorý chce zapôsobiť na mamičku ako dospieva.

A tak sa z Debory stáva Jezábel, ktorá likviduje mužov účelne. A pod vplyv tohoto ducha sa postupne dostávajú aj muži, ktorí slúžia tiež len preto, že v službe nachádzajú svoj útek. Útek pred boľavou pravdou, že by mohli zlyhať.

My muži potrebujeme mužov. Potrebujeme sa navzájom, aby sme sa prestali báť byť mužmi. Potrebujeme nájsť jeden druhého a vážiť sa navzájom. Máme silný sklon k útekom.

Odpustite nám. Modlite sa za mužov v cirkvi. Potrebujeme vaše modlitby.

svedectvá | stály odkaz

Komentáre

  1. toto
    napísala žena?
    publikované: 15.08.2010 00:11:21 | autor: Majamaja (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Tak tady je každá rada tuze drahá.
    Útěk muže je pro ženu už sám vo sobě Boží požehnání. Může si tak velice snadno a rychle najít jinýho, příhodnějšího.A rozhleděnýho a sečtělýho.Tím nechci přednaznačit, že by chlop měl ležet zabředlej v knížkách A mudrovat při vobědě jak je to stou gravitační teorií vzájemné přitažlivosti. To teda né.Na tydle silně intelektelní, nebojím se použít slova globální, problémy je tu Kovárna.Je to nanejvýš demokratické zařízení, kde můžeš předestřít jakýkoliv problém a dostane se Ti vodpovědi. Nebo dostaneš přes držku votravo jeden votravnej. Můžeš si vybrat.
    Zrovna minule jsme řešili problém celosvětovýho hladu. Přišel s ním Jarda Nováků, vona mu totižto žena vodmítla vařit, čímž zásadním spůsobem porušila manželský soužití. Von totiž všechny peníze prochlastá s náma na Kovárně. Ale o tom potom. To jí ještě neopravňuje k takovému nemravnému chování.Kluci mu koupili dva utopence, já to nemůžu. Ja su totižto záchranář a už jste viděli někdy, že by se v přítomnosti záchranáře někdo utopil? Já teda né a doufám, že se mnou i vostatní záchranáři souhlasí. Teho bohdá nebude.Mým vzorem je nofundlanďák, co z Vltavy zachraňoval děti. Normálně je vyrval z vody, řvaly, maminky taky a páníček pohodář. Že prej geneticky předdisponovanej záchranář.Voni používali i u Pohraniční stráže protivá zdrhavším agentům CIA.
    Bylato paráda se na to koukat. Pěkně vám je poukládal do řady vedle sebe, nádhera.Já mám vymyšlenýho mallorkáče, fenečku. To je takovej krásnej pes, že ho musej zastřelit, když vás chtěj po infarktu do hospitl.Nedá vás ani za buřta.A přitom musí bejt hodnej na pábíčka, jinak by ho zabili. Voni to tak dělaj. Kousne pána a bum.
    A s tou boží milostí bych to viděl podobně.
    publikované: 15.08.2010 08:45:25 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Majamaja
    Nie, toto napisal muz, konkretne ja.
    publikované: 15.08.2010 11:30:31 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  4. moja rada bude krátka:
    zatvor na svojom televízore vrátka
    pre aktivitu inú obetuj svojho života hodinu..
    robím tak už roky
    pokojnejšie sú moje životom kroky..
    čítam ... napr. teba-
    to mi viacej treba...
    áno..v spolku je sila..
    všetci by sme radi občas utiekli zo života
    v tvojich slovách je pravda skrytá..
    bo neistotu,slabost a bezmocnost v sebe máme
    na silných sa iba hráme..
    otázku mám:
    aké vyznávaš náboženstvo
    k akej cirkvi patríš..
    ak otvorený si
    pravdu mi zjavíš..
    publikované: 15.08.2010 13:32:31 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Že prej radost. Mno teda.
    To je síla. Prek kousek tebe, jako anděl z nebe, mně tu z toho zebe.Asi mi i oné.
    Nic ve zlym, ale takhle blbě odtažitej koment se hned tak nevidí. A že se snažim.
    publikované: 15.08.2010 14:09:41 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  6. 2: radost
    Ked si zodpovies otazku, kolko cirkvi zalozil Kristus a ako ich oznacil, porozumies.
    Vsetko blizsie a konkretnejsie k tomu bude v dalsich clankoch, v serii Herezy a pravda.

    Btw. Mita si nevsimaj, zjavne chlapec este hlada, nech mu to sluzi ku cti. Inak je to vesela kopa a srsi humorom ;)
    publikované: 15.08.2010 15:05:57 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  7. radost,
    skus si precitat napr. este raz clanok, ktory som uz uverejnil:

    http://selah.blog.sk/detail-pravdy--ktore-cirkev--takmer--stratila--4.1.-co-je-cirkev.html?a=a1b88fe2782c5bd6cbf42d6b783e32f1

    ...a bude Ti jasne, o akej cirkvi vo vsetkych clankoch pisem. Je uplne jedno, ci chodim medzi rimo-greko-katolikov, evanjelikov, apostolskych, kalvinskych, baptistov, metodistov, atd.... uplne jedno. Som Kristov, to jedine je dolezite --- vid 1Kor 1.12-13
    publikované: 15.08.2010 15:24:07 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  8. Mito nehledá, Mito našel.
    Boha podle jeho gusta. Né falešnýho, co nechá popravit vlastního szna, už jste to nľkomu vzsvľtlili, vľrozvľsti, že podťežete vlastního syna? Asi né, protože se to nedá.A vono že jo. Kněží vojížděj novice se slovy nepožádáš manželku bližního svého,ale vojedou mu prdel jak za všech svatejch.
    Kajte se a plazte se, hřšníci a bídnícii,dojdete rozhřešení, ale takové tu na světě už není.Pán sešle na vás royhřešení, kráct a chodit pro odpuštľní po kostelech. Tak něco zažijete.To co kristus, syn boží.
    Aby jste okusili boží lásky.
    publikované: 15.08.2010 16:48:49 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  9. tajomstvo
    je v tom, ze Boh popravil sam seba miesto nas (1Tim 3.16).

    Dalsia vec je, ze knazom nie je ten, co o sebe hovori, ze je knaz, alebo to o nom ludia hovoria, ale knazom je ten, o kom to povie Boh.
    publikované: 15.08.2010 16:51:27 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  10. Takže keď mi boh nesdělí, tak mám nislupy v prdeli?
    Co to kecáš za krávoviny?Kdo je vzvolil, sedáte si na prdel a líbáte jim ruce. jakej Bůh Tě oslovil, že todle je ten pravej.Žádnej, jenom kecáš jako islámisti naučený mantry. Víš hovno, co je Bůh, jinak by jsi seděl a mlčel.A byl skromnej a nebyl mluvčí za Boha.Všechny vás upálit mravokárci nepříslušní. Na hranici s váma, Búh vám budiž ku pomoci.
    publikované: 15.08.2010 17:02:05 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  11. a coze?
    nejak stracas trpezlivost? ;)
    Pocuj, Mito, je mi jedno, co si myslis, poviem Ti to od srdca - houby o mne vies, a o krestanstve lautr nic, inak by si nestotoznoval slovo cirkev s prehnitou organizaciou rimsko-katolickej institucie.
    Nikomu nebozkavam ruky, iba ak svojej manzelke, a pred nikym si nesadam na prdel a neklakam na kolena, iba ak pred zivym Bohom.

    Kydas hnoj na mna za veci, ktore mas Ty vo svojom srdci. Nevystupujem ako mravokarca, davam Ti slovodu robit si, co chces. Tvoj vlastny hnev z Teba hovori a Ty sam ma hadzes do jedneho vreca a takymi, proti ktorym mam aj ja to, ze sa honosia ako poslovia Bozi a su na hanbu celemu krestanstvu.

    Tym vsak, ze nedokazes rozlisovat veci a hadzes ludi do jedneho vreca sa sam dokazujes ako zabednenec, ked si ani len nedas namahu rozlisovat.

    Zi sebe, zi. Ja Ti davam slobodu. To vsak Ty kydas na mna, je Tvoja blbost, nie moja. Nesudim Ta za to, ja viem, ze mnohi porobili a mnohi robia v mene krestanstva kraviny. A Ty im to zeries aj s navijakom. Nuz, Ty sam sa rozhodujes, Tvoja vec, Tvoje rozhodnutie, Tvoja zodpovednost.
    publikované: 15.08.2010 17:26:57 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  12. mito
    čo to ty máš za povahu
    že urážat máš odvahu?
    ked sem na blog vstúpila
    pre humor svojský som si ta vážila..
    no ako ta čítam
    často sa pýtam:
    aký si to človek?
    kedže s tebou nežijem
    odpúštam ti vopred-ja to viem..
    pekný den
    publikované: 15.08.2010 20:00:41 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. Takže si to shrnem Selahu.
    Tz jsi pravý vyvolený, nad Tebe už není.A co tak vhlédnout do učení Mistra Jana Husa. Do církve českobratrské, československé, husitské?To né, odsoudíš , soudče samozvaný, budiš Ti příjemny Tvoje mravy, jste jedna banda darmožráčů.Stojíme i třeba proti všem, nadejde čas, my se neleknem. Bude bitva veliká, uvidíme, kdo se ničeho Božího nezříká.
    Jen si plivej, tu svou zášť, nic dobrého nekonáš. Jenom síru pekelnou tu šíříš,husitům tím neublížíš. Budou tady dnes a zas, až nastane Ďáblův čas. Vozovou hradbu na vás, křižáci novodobí, pekelní páni oceloví. Cepem a kosou do vás, žádná milost hr na ně,a nikohož nešetřete.
    Ano není se mnou smlouva. S Bohem se nesmlouvá. Nemravové. My jsme Boží bojovníci a zákona jeho. Pamatuješ? Nic nebude. Ty nebudeš.
    publikované: 15.08.2010 20:03:58 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  14. Radosťu kolemjdoucí, víš co jsu já za člověka? Pána Beka!
    Vono je to fajnový, votřít si hubu vo někoho, a bejt zakonspirovanej.Jenže ten někdo je člověk. A není s ním furt sranda. Když ho naštveš tak vám to i nandá.
    Tak jako jsem poslal do hajzlu ajatoláhy s jejich mumláníčkama, Jehovisty s jejich kravinama, jsem trénovanej na to, abych přežil zlato. Nehněvej se na mne, je to vo tom, že kdo stratí víru. Já jí mám. Tak do mně. Jsem tu provás. Dostanete přes držku, doufám. A když né, tak mám smolnej den. Co už?
    publikované: 15.08.2010 20:12:40 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  15. Mito,
    kazdy, kto si precita komentare po poradi a pozorne, bude vediet kto si o koho hubu utiera, drahy :*
    To je vsetko.
    publikované: 15.08.2010 20:40:26 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  16. Vy jste zapoměli, kdož sů boží bojovníci a zákona jejo?
    Jeho zákon je tak tak jednoduchej, že ho musí pochopit i kretén.
    Vy ho tu budete vykládat?
    Co jste?
    Víc než kreténi?
    Desatero, dodržujte, smradi Satanovy.
    publikované: 16.08.2010 11:39:02 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  17. zakon versus milost
    Rim 3.20 pretože zo skutkov zákona nebude ospravedlnený pred Ním ani jeden človek, lebo zo zákona je poznanie hriechu.

    Rim 8.2-5 Zákon životodarného Ducha v Kristovi Ježišovi oslobodil ťa totiž od zákona hriechu a smrti. Lebo čo nebolo možné zákonu, nakoľko bol slabý pre telo, (to vykonal) Boh, keď v podobe hriešneho tela a pre hriech poslal svojho Syna a hriech v tele odsúdil, aby sa právna požiadavka zákona uplatnila v nás, ktorí nechodíme podľa tela, ale podľa Ducha.

    Gal 2.16 vediac, že človek nebýva ospravedlnený zo skutkov zákona, ale vierou v Krista Ježiša, aj my sme uverili v Krista Ježiša, aby sme boli ospravedlnení z viery v Krista, a nie zo skutkov zákona, pretože zo skutkov zákona nebude ospravedlnený nikto.

    Gal 2.21 Nepohŕdam milosťou Božou. Lebo ak je spravodlivosť zo zákona, tak Kristus nadarmo umrel.
    publikované: 16.08.2010 12:00:53 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  18. Máte toho tolik co vysvětlovat. že se diví, že vás nikdo ještě nekapopal do prdele.
    Kde na to chodíš? Ty nepoznáš a nedokážeš si zapamatovat deset pravidel? Ty poslanče Kristův? Tz nevíš, žeKristus není žádnej Bůh. Že bůh e jen jeden? Běž do hajzlu!
    publikované: 16.08.2010 12:07:54 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  19. Mito,
    zehnam pokoj Tvojmu rozorvanemu srdcu a milost Pana Jezisa!
    Boh Ta velmi miluje, zelam Ti osobne spoznat Jeho lasku v Kristu Jezisi!
    Bud pozehnany, Miloslav!
    publikované: 16.08.2010 12:14:47 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  20. Za vodpuštění Ti děkuji. I já Tobě vodpouštím.
    Ale vocaď pocaď. Kdo zneužije desatero, vydává se za zvěstovatele, ať jde rovno do ...le.
    Co si vlastně myslíte? Že si přivlastníte Boha? Že se přiživíte? Nechtěl vod nás nic víc než deset přikázání. Nic víc. Máte tu akademie na boha, profesoři mrdaj novice do zadku, a vy tu budete kázat slovo boží? Jakým právem ptám se. Buzerantů?
    Nepotřebuju kostel za milion eur, stačí mi louka a lípa nebo nějakej jinej strom.Jste dobytek, co podvádí a špiní.
    Jsem bojovník boží, a zákona Jeho. Jednoduchýho, jedině kretén ho nepochopí a musí si nechat zadek vojíždět dvanáct semestrů.Když už nedokážete splnit deset pravidel, deset, tak běžte do hajzlu.
    publikované: 16.08.2010 14:54:13 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  21. asi tak
    ako hovoris, jedine kr*** nepochopi, ze nikto desatoro nedokaze dodrzat. iba nafukany egocentrik si to o sebe moze mysliet.

    a iba hnevom zaslepeny tvrdohlavec nepocuje a necita, ze nie som katolik, nie som ziadny stuodvanec teologie a pod.

    Vsetko, co mam, je len laska Krista Jezisa, ktoru mi zo svojej milosti dal. Inak som obycajny chlap, manzel a otec.

    Skoda stracat cas so slepymi. Keby ste bol slepy, nemal by si hriech. Ty vsak kricis vidim, preto Tvoj hriech ostava.
    publikované: 16.08.2010 15:17:28 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  22. akym pravom
    Akym pravom Ty, Mito, mna radis medzi buzerantov?
    Akym pravom Ty mna nazyvas kretenom a posielas ma do hajzlu?

    Si pysny, nafukany a arogantny zabednenec, ktory prevracia slova, ktore som ja ani nepovedal. Odkial si si z vycucal, ze som som studoval 12 semestrov? Odkial si si vydedukoval, ze som studoval akusi akademiu na Boha?

    Ale ja Ti davam slobodu, pis si co chces. Ale zabudni, ze Ti budem odpisovat.

    Btw. Jezis je Boh, ale to tajomstvo je skryte tym, ktori nie su pripraveni s tym nalozit tak, ako treba. Preto tomu nemozes uverit.

    Kiezby si spoznal Jeho lasku, ktoru k Tebe ma.
    publikované: 16.08.2010 15:24:22 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  23. Mám Jeho lásku, ale né kvůli Tobě.
    Mám jí, abych křičel posílal falešný kazatele tam kam patřej. Protože vo vodpuštění to skrátka není.
    Všechno je zapsáno a všechno se ví.A je to dobře.
    Takový jako Ty, kazatelé vřelého vodpuštění už tu byli.Ale jenom chvíli.
    Nastane čas, kdy chlap bude chlapem, bude si třeba vybrat, jestli Satan nebo Bůh. Já vím kam patřím.Víra Tvá nechť Tě provází, třeba do pekel.
    Jsi falešnej vykladatel záměru Božího.Skrze úlisnou řeč se snažíš balamutit vostatní. Pamatuj archu úmluvy. Deset pravidel. Vostatní jsou vaše žvásty.
    publikované: 16.08.2010 17:05:04 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  24. ...
    ... podla vlastnych slov budes sudeny.
    publikované: 16.08.2010 18:15:20 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
  25. môj postreh tu na blogu:
    tu sa predstavill typický Mito-
    urážajúci a povýšenecký pán..
    preto je - asi- bez ženy - sám..

    MITO
    chýba ti pokora a nadhlad
    preto ta - asi -málokto - má rád..
    nechaj každého íst svojou cestou..
    bez ponižujúcich slov..
    publikované: 16.08.2010 19:41:56 | autor: radost (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. Budu ,
    a Ty jéž.Ty mne soudit nebudeš.
    publikované: 16.08.2010 19:44:58 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  27. Radosti, co nemáš jméno, tak mě chybí nadhled?
    Tak s nadhledem Ti pravím,že kdo tu kecá vo živoě v Kristu a tím nemyslím nutně Jehovistu, a nedokáže plnit pouhých deset přikázání, vykecává v kostele, žehná zbraním a zneužívá novice, tak ten padne, rukou Boží.. Vy jste už tak stupidní, že nerozeznáte pravdu od lži?
    Setkáme se, asi každý na opačný straně.
    publikované: 16.08.2010 19:54:52 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  28. Ty, co se stydíš za svý jméno, mě budeš soudit?
    Ty jsi nikdo, radosti.Shnilý jste, kriminálníci, jen se skováváte a hrajete si , ale přijde den, kdo každej bude vědět kdo je radost,a proč se skovává.Protože za jeho názory by ho mohl někdo perzekuovat? Tak takhle to je? Vy chcete, Jidáši zaprodaní, soudit mne? Hajzlové, co semenujou radost? Mně Miloslava. Běžte rovnou do prdele!
    publikované: 16.08.2010 20:17:09 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014