selah

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Žiarlivý Boh

Ľudská žiarlivosť je pokladaná za zlú vlastnosť. Je prejavom sebectva a majetníckeho zmýšľania a zotročuje toho, na koho dotyčný žiarli. V skutočnosti je však aj ľudská žiarlivosť vlastnosť, ktorú do človeka vložil Boh a to, čo ju robí zlou, je to, že je zle použitým nástrojom v rukách zlého človeka.

Písmo hovorí zvláštnu vec: čistému je všetko čisté, alebo aj: samo o sebe nič nie je nečisté. To, že žiarlivosť sama o sebe je nádherná a krásna vlastnosť, sa vám pokúsim trochu priblížiť.

 

Biblia na mnohých miestach hovorí, že Boh je žiarlivý a Jeho jednanie s Jeho ľudom to prekrásne zjavuje. Boh žiarlil na modly, ktoré si Izrael staval, žiarlil na srdcia ľudí, ktoré oni oddávali modlárskym a smilným túžbam.

Modly sám Boh nazýval okydanými a neštítil sa byť hrubým vo vyjadrovaní, keď karhal Izrael za jeho nevernosť. Jeho žiarlivosť sa vylievala ako rieka hnevu z neba a keď si nedali povedať, zosielal na nich jeden úder za druhým.

 

No ak neuvidíme Božie srdce, čo spôsobuje takúto pálčivú a zožierajúcu žiarlivosť, budeme sa jej len báť pri každom našom pokĺznutí, ako sa ľudia len vedia báť Božieho hnevu.

 

Vysvetlenie nájdete opäť na mieste, do ktorého Boh vložil tisíce tajomstiev o tom, aký je - v rodine. V manželstve a v rodičovstve.

Odhliadnime na chvíľu od charakterových nedostatkov človeka a pozrime sa na tieto vzťahy trochu hlbšie...

 

Žena, ktorá sa predvádza pred očami iných mužov vo vyzývavom oblečení, koketuje s nimi, prekračuje hranice osobného telesného intímneho priestoru, prstom prechádza cudziemu mužovi po tvári, zvodne žmurká, má dvojzmyselné reči, alebo priam otvorene zvádza... mohol by som pokračovať... nič z toho nie je dôvodom na žiarlivosť muža, ktorý sa o ňu uchádza. Viete, čo je tým dôvodom?

To, že ona mu paralelne s tým, čo vyvádza, tvrdí - ty si jediný, o koho mám záujem, iba teba ľúbim.

A ak sú manželia, povedala mu to už predtým, zaviazala sa, že ho bude milovať v dobrom aj v zlom, potom má manžel plné právo žiarliť.

 

Žiarlivosť je vlastne sklamaná láska. Odvrhnutá a podvedená. Je to postoj lásky, ktorá zo zraneného srdca kričí hlasom bolesti: ja ti chcem dať všetko dobré, celé svoje srdce, a tebe to nestačí. Hovoríš, že aj ty chceš mňa, ale klameš. Nemiluješ mňa, ale seba, rada si obdivovaná, miluješ pozornosť hocikoho, len aby si sa jej nasýtila. A teda voči mne je to to isté. Nie som ti o nič viac ako všetko to, po čom prahneš, s čím sa špiníš, s čím smilníš.

 

Pochopte ma správne, netvrdím, že žiarlivosť má prerásť do nenávisti, alebo fyzického násilia, kam ľudská žiarlivosť bežne zachádza a ktorá má korene často už v samotnom podozrievaní a domýšľavosti.

 

Keď sa pozrieme na Božiu žiarlivosť, tak nám je jasné, že On neomylne vie, čo skrývame v srdci a čo robíme, keď nás nikto nevidí. A nikto nemôže povedať, že Boh nás chce obmedzovať, že z nás chce mať otrokov, ktorí musia hlucho a slepo poslúchať.

Nás nebeský Ženích túži po našej láske. A má na to plné právo, má plné právo, aby Ho milovali všetci ľudia, pretože On prvý miloval nás a miluje nás večnou láskou. Dal nám seba samého, úplne celého, bezo zbytku. Nenechal si nič.

Naša nevernosť, nevera, je dôvodom Jeho žiarlivosti. Žiarlivosť nie je hnev, ten sa z nej vytaví oveľa neskôr, až vtedy, keď už akty dobrotivosti nemajú odozvu.

 

Viete, ja verím, že to nebol v skutočnosti Boh, kto priamo trestal Izrael za ich nevernosť, ale že On ich vydal ich vlastným cestám, ich žiadostivosti, ich ukydaným bôžikom, za ktorými sa skrývali démonické sily - a títo im s radosťou napáchali všetko zlo.

Vo svojej múdrosti si Boh používa aj tieto cesty na výchovu neposlušných milovaných.

 

Boh hovorí: ja ti chcem dať život a ty sa zahrávaš so smrťou. Chcem naplniť tvoje srdce láskou a ty sa vláčiš s násilnosťami tohto sveta. Túžim ťa naplniť láskou, ktorú k tebe prechovávam a ty chladneš, pretože smilníš s modlami, ktoré nehovoria a nepočujú.

 

Božia žiarlivosť je prejavom smútku horúceho srdca, ktoré je odmietnuté. Boh nie je nejaký ťuťko, ktorý nechá so sebou zametať. Je mocný a divoký Boh, ktorý nám chce dobre. Je bojovník, ktorý bude zas a znova bojovať o naše srdce a nevzdá sa, kým z našich životov svojou horlivou zamilovanosťou k nám nepovytŕha korene všetkých vecí, ktoré nás odvádzajú od Neho - od života, od lásky, od pokoja a od požehnania.

 

A to, že Boh je Bohom troch osôb je oveľa väčším zjavením pre Božiu žiarlivosť, pretože Mu nikto nemôže povedať, že je sebecký a majetnícky.

Otec totiž žiarli na nás kvôli Synovi, trpí našou nevernosťou kvôli tomu, že sme neverní Jeho Synovi, ktorý je hoden našej vydanosti,

rovnako ako Syn prejavoval žiarlivosť z lásky k Otcovi. O tom presne bola tá situácia, keď vyháňal priekupníkov z chrámu bičom.

A Duch Svätý je žiarlivý z lásky k Otcovi a k Synovi, neznáša, keď sa ľudia klaňajú čomukoľvek inému ako Kristovi, keď je vzdávaná úcta inému menu, pretože iba Syn je hoden.

 

Pred nejakým časom som sa rozprával s jednou sestričkou v Kristu a ona mi rozprávala o rozhovore, ktorý mala s jednou čerstvo znovuzrodenou kresťankou, ktorá sa úplne vášnivo zaľúbila do Pána, no nepoznala ešte dobre Bibliu. A táto sestrička tej mladej kresťanke čítala stať z Písma, kde Boh karhá Izrael, za to, že je ako smilnica... proste klasika - pasáž, z akých má väčšina kresťanov depresie.

A tá mladučká kresťanka v neskonalom úžase s otvorenými ústami hovorí: WOOOOWW! To je aké úžasné! Ako ma miluje! Ako po mne túúúúži!!!!

 

Zaľúbené srdce vidí v žiarlivosti túžbu. Nádherné! Máme vášnivého Boha!

 

selah.


slovo | stály odkaz

Komentáre

  1. Naozajstna laska bojuje, ale neziarli.
    publikované: 19.07.2011 12:10:05 | autor: sestko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014