selah

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Život v slobode, 1. časť: Sloboda rozhodovania

Gal 5.1 Kristus nás oslobodil k slobode. Stojte teda a nedajte sa zapriahnuť zase do jarma otroctva!


Zivot v slobode. Kto vie, o com hovorim, da mi za pravdu, ze zit v slobode je tazsie ako zit pod zakonom. Zakon jasne a jednoducho hovori: "musis/nesmies", sloboda naproti tomu: "vsetko mozem, nic nemusim". Toto sice je hlavny aspekt slobody, avsak potrebujeme rozumiet jeho pozadiu, teda, kedy je sloboda naozaj slobodou a nie iba zakonom (nech uz ako dobrym a svatym) a teda nabozenstvom skutkov a nie zivou vierou.

Zrazu vas nikto nevedie za ruku, nikto nehovori, co mas robit, odrazu je to iba a iba na tebe... ktorym smerom sa vydat? ako sa rozhodnut? Zivot v slobode je prechadzka po nepoznanom uzemi. Je to dobrodruzstvo a je na mieste, ze ludia maju z toho chvenie v srdci.

Chcem rozobrat zivot krestana v slobode vo viacerych oblastiach, ako su autority, desiatky, zhromazdenia cirkvi, zavislost na ludoch, hriech a podobne, pricom jednotlivym podtemam venujem kazdej osobitny clanok. V tomto clanku vam vysvetlim, ako ja rozumiem slobode, ku ktorej nas povolal Kristus tym, ze nas vyslobodil spod zakona, Bohom daneho a svateho...

Jedna nasa milovana sestricka je matka dvoch deti a vdova. Ked pred niekolkymi rokmi prijala Kristovo spasenie, zila uz niekolko rokov v nemanzelskom pomere s muzom, ktoreho lubila. Nikto jej nemusel obijat o hlavu, ze smilni, sama prijala usvedcenie od Ducha Svateho a nas (mna a mojej manzelky) sa prisla iba spytat, ci to vidi spravne. Vlastne hladala len potvrdenie toho, co uz vedela. Bez okolkov ten vztah preklopila do roviny priatelskej s prislusnym vysvetlenim, co jej priatel niesol so zmiesanymi pocitmi, ale v podstate velmi muzne a uznanlivo.

Lenze jej srdce nadalej horelo laskou k nemu a prichadzalo pokusenie za pokusenim. Z mnohych stran pocula, ze nie je spravne vydat sa za neveriaceho muza, tak vedela, ze taketo rozhodnutie prakticky neprichadza do uvahy. Roky plynuli a ona sa trapila svojou laskou k tomuto vybornemu, avsak neveriacemu muzovi.

Ked sme sa po dlhej dobe stretli a ona nam v slzach vyrozpravala, co preziva, povedali sme jej jednoducho: "Tak sa vezmite. Ved poziadat o ruku mozes aj ty jeho."
Blesk z jasneho neba. Prisahal by som, ze v tej sekunde mala suche lica, ked na nas prekvapene pozerala. Pokracovali sme: "Si slobodna vziat si ho a si slobodna nevziat si ho. Pocuvaj svoje srdce. Vies ty, ci ti tu lasku k nemu do srdca nevlozil Pan? Aj tvoji chlapci ho maju radi. Na tom nie je nic zle, Boh ta za to neodvrhne od seba. Ved kolkokrat si ho prosila, aby ti tu lasku k tomu muzovi vyrval zo srdca!?"
Odrazu sa jej trapenie zmenilo na radost. Odrazu vedela, co moze. Sloboda.
Po niekolkych dnoch nam zavolala s prosbou, ci im pojdeme na svadbu za svedkov. Aka radost!

Ale to nie je cely pribeh... rozuzlenie malo este len prist... o niekolko tyzdnov sme sa rozpravali znova a vysvetlila nam, co zaujimave sa odohralo: tym, ze nasla slobodu pre ich vztah, prestala po nom tuzit nadmieru a zacala vidiet aj niektore jeho stranky, ktore predtym nevidela. Vyrozpravali si veci a nakoniec sa obaja rozhodli, ze bude najlepsie, ked sa uplne rozidu. A bola sama zo seba velmi prekvapena, ako slobodne k tomu rozhodnutiu dospeli. A po tom rozhodnuti bolo jej srdce uplne slobodne od pokuseni, ktore mavala predtym.

Kym sa riadila tym, co hovoril zakon (ano, zakon!) skrze usta inych bratov a sestier, teda 'nie je to spravne', jej srdce nebolo slobodne povedat 'nie', pretoze tuzila povedat 'ano'. Nebolo by to jej rozhodnutie, keby povedala 'nie', bolo by to rozhodnutie zakona, ktory ju k tomu nutil. Ked nasla slobodu, bola slobodna povedat ci ano, ci nie. O tomto je sloboda!

Nerozhodujte sa preto, ze sa mate tak rozhodnut. Nerobte rozhodnutia preto, ze vam ich niekto doporucuje. Nezite podla viery a hodnot inych ludi. Robte, co krici vase srdce, rozhodujte sa AKO chcete vy sami. Len si vzdy spocitajte naklady, co vas to bude stat. Vzdy potrebujete vediet, PRECO sa rozhodujete tak, ci onak.
Nerozhodujte sa ani preto, aby ste urobili niekomu na truc.
Rozhodujte sa slobodne, podla vlastneho srdca, podla vlastnej viery. Uprimne vam poviem, niekedy som vedel, ze sa potrebujem rozhodnut proti vsetkemu, co vo mne kricalo, lebo ma k tomu volal Pan, ale vzdy mi daval slobodu, ze sa tak nemusim rozhodnut.

A aby som vas potesil na zaver, ze Pan Jezis je Bohom zazrakov, mali by ste vediet, ze ten muz zacal ten nasej sestricke po nejakej dobe dvorit... s ovela vacsou uctou k jej viere a k Bohu... a zvysok si necham pre seba...


Život v slobode | stály odkaz

Komentáre

  1. Selah
    == Robte, co krici vase srdce,==to je najsprávnejšie, najdôležitejšie, najkrajšie , na svete, za čo chcem dnes život dať
    publikované: 17.06.2010 22:16:36 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. ale myšlienka neskončila tou jedinou vetou...
    ...má dôležité pokračovanie:

    Len si vzdy spocitajte naklady, co vas to bude stat. Vzdy potrebujete vediet, PRECO sa rozhodujete tak, ci onak.
    publikované: 30.07.2010 01:04:45 | autor: selah (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014