selah

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pravdy, ktoré cirkev (takmer) stratila, 2. Láska slúži

Raz, ked som sa citil velmi biedne a moja viera, ze si ma Boh bude moct navzdory mojim zlyhaniam niekedy pouzivat, bola na bode mrazu, som si pisal s jednym bracekom cez Skype.

Bol velmi zlaty, tuzil ma povzbudit, naliat do mna aspon trochu radosti a bojovneho ducha. On je velmi zlaty, pozehnany bracek, ktory prekypuje vierou aj vtedy, ked je vsetko vokol na trosky.

Spytal sa ma, ktore slovo z Pisma by som o sebe povedal, co by som vztiahol v tej chvili na seba z toho, co hovori Boh.
Povedal som: cervicek Izraela.
A on na to cosi v takom zmysle ako 'moj milovany syn'... o sebe.
Nie je podstatne ako, ale debata sa dostala az do bodu, ked mi povedal, aby som sa vzchopil, ze uz cochvila budeme sediet na Barankovej svadbe za stolom. Ja mu na to: "potom si ma vsimni, ja budem ten, co vas bude obsluhovat."
- "To nemyslis vazne?", skonstatoval. "Si myslis, ze budes obsluhovat kniezata, kralovsky rod? Este by si nas pooblieval. Ty budes sediet s nami."
"Ale ja to nepotrebujem, ja nepotrebujem byt velky. Mne robi radost, ked mozem varit, vies ako rad varim. Dobre, aby som vas nepospinil, tak po vas upracem stoly."
"Na to zabudni, to budu robit anjeli."

"Pozri, ja naozaj nepotrebujem byt velke knieza, mne staci laska mojho Pana, staci mi byt s Nim", a vtedy mi to doslo... hovorim mu: "a vlastne, ked vas budem obsluhovat, budem tam, kde je moj Pan, ved On sam povedal, ze ked prideme k Nemu, usadi nas za stol a bude nas obskakovat."
"Takze ty chces zastat miesto samotnemu Panovi?"

Mohol uz rozpravat, co len chcel. Pôvodne ma chcel povzbudit on, ale Pan ma povzbudil sam, ked mi ukazal, ze moje srdce bolo tam, kde Jeho. Uzasne to hrialo na srdci...
(Tiez som si uvedomil, ze to, co som prezival, tu tazku chvilu, ani nebola sebalutost, ale obycajna pokora, ktora z hlbky vnutra vola 'co je clovek, ze na neho pamatas?'... o, ako blizko ma pokora k sebalutosti, ako velmi sa podobaju! Pokora rovnako ako zufalstvo sebalutosti pozna ludsku biedu, akurat ze tam nekonci, dviha zrak viery, aby uzrela Boziu milost.)

Odvtedy nad tym, co mi Pan ukazal pri rozhovore s tym bracekom, vela rozmyslam. A doteraz zasnem, ake je to hlboke.

Mnohi ucitelia v cirkvi, dokonca aj ti najpokornejsi, ktorych kazne milujem, vyucuju, ze na tomto svete mame tuzit byt malickymi, aby sme v nebi boli velki. Zda sa to spravne, lenze...

Ked prisli Jakub a Jan za Jezisom, neziadali si byt velkymi tu, na zemi. Ziadali si miesto v nebi po Jeho pravici a lavici. A na toto sa na nich namrzeli ostatni apostoli, lebo - ako som presvedceny - aj oni tuzili po vysokom postaveni v nebi, nie tu na zemi. Na zemi sa uz vzdali vsetkeho a opustili rybarstvo, vynosne miesto mytnikov a pod.
Prave k tejto tuzbe byt velkym v nebi  (a nie na zemi) hovoril Pan, ze to nie je dobry postoj srdca, ale ze maju mat srdce sluzit inym.

Cim viac nad tym rozmyslam, tak si uvedomujem, ze najstastnejsi som vtedy, ked sluzim ludom Bozim slovom, ked im pomaham nachadzat Bozie riesenia ich zivotnych problemov, ked sluzim chvalami, ale aj praktickymi vecami. Prave v sluzbe prezivam naplnenie. Preco?

Pretoze laska sluzi. A cim viacej lasky clovek dava, tym viac ho Pan naplna, aby mohol davat este viac.

A poviem vam tajomstvo... proroctva prestanu, jazyky umlknu, ale laska nikdy neprestane. Laska bude vzdy sluzit. Aj v nebi si budeme navzajom posluhovat.

Nepaci sa ti to? Nuz, potom ti vlastne svedomie dosvedcuje, ze v skutocnosti nemilujes sluzit Panovi i Jeho detom. Ak s tym mas problem, ze v nebi budes stale sluzit, potom len klames sam seba, ze mas srdce sluzobnika, ale v skutocnosti tuzis byt velkym.
Mozno velkym prorokom, velkym sluzobnikom, ale v kazdom pripade velkym. Ale sluha nie je velky. Tie dve slova - 'velky sluha' idu dokopy asi ako 'gulata kocka' alebo 'drevene zeliezko'. Alebo ako: "nie, Pane!"...

A preco toto pisem k teme o pravdach, ktore cirkev stratila? Pretoze sme stratili opravdivy postoj sluzit, ostala nam len pretvarka, ktoru berieme ako cestu k cielu stat sa napokon velkym.
Ale velkym bude v nebi pre Pana ten, kto sam sebe ani nebude existovat.

Strata tejto pravdy, tohoto hlbokeho postoja sluzit, je tiez jednou z pricin, preco ma cirkev malu moc. Pretoze nehlasa evanjelium z naozajstnej lasky k stratenym, ale kvoli tuzbe raz sa stat velkym. Pocut od Pana 'dobry a verny sluha, nad mnohym ta ustanovim'.
A v zivote mnohych sa tento postoj aj dostava na povrch, ked vidite, ako sa citia nedotknutelni.

Tuzis byt Panovi v nebi po lavici alebo po pravici? Tak si opas zasteru, aby si Mu pomohol, pretoze On bude obsluhovat pri stoloch.
Lebo kde bude Pan, tam bude aj Jeho sluzobnik.

U nas doma, ked chystame spolocnu veceru, kazdy clen rodiny sa tesi, ked moze pomoct ci uz s varenim, alebo s prestieranim. Preco by Bozia rodina mala byt ina?

Laska sluzi, lebo jej podstatou je prejavovat pozornost, zaujem, uctu a pomoc inym. Jednym slovom sluzit. A laska nikdy neprestane...


Pravdy, ktoré cirkev (takmer) stratila | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014