selah

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako to vidím ja, 10. Ako žiť sväto?

Pôvodne som tento článok chcel nazvať svätý život, ale kedže článok s týmto názvom som jeden už napísal, myslím, že bude lepšie nazvať ho inak, a tiež si myslím, že v tomto názve je viac vyjadrené ako na to.

Rozhodol som sa ho napísať kvôli tomu, že sa mi mailom, s otázkami ako na to, ozývajú ľudia, ktorí sú úplne zúfalí z toho ako žijú, akí sú nehodní a ako sa umárajú svojimi pádmi a zlyhaniami.
Tak dúfam, že vám aspoň trochu pomôžem.

Osobne si myslím, že existujú štyri skupiny ľudí čo sa týka toho, ako sa kto snaží žiť sväto.

Prvá skupina sú ľudia, ktorí zo všetkých síl a v úplnom nasadení mysle, srdca a vôle, robia všetko pre to, aby nezhrešili, aby odpúšťali, aby boli čistí a aby boli nájdení Bohom ako tí, ktorí sú bez úhony. Ich viera sa opiera o niektoré biblické verše ako sú „choď a nehreš už viacej“, „milovať budeš Boha svojho celou mysľou, celým srdcom a celou silou“ a podobne.

Druhá skupina sú ľudia, ktorí sú úplne zdeptaní tým, že to nedokážu. Depresia a zúfalstvo sú ich každodenným chlebom a mnohí z nich už minimálne pomysleli na samovraždu. Sú absolútne z hĺbky srdca presvedčení, že sú neschopní, skrz naskrz presiaknutí hriechom a priam závistlivo hľadia na svojich bratov a sestry, ktorí žijú čisto.
Nie raz sú nimi dokonca aj odsudzovaní za to, ako nehodne žijú, a ak aj nie, odsudzujú sa sami.

Treťou skupinou sú ľudia, ktorí medzi prvými dvoma labzujú ako sťahovavé vtáky. Chvíľu žijú na výslní, keď sa im darí nehrešiť a chvíľu v depresiách, keď príde pád. Životne dôležité je pre nich vedieť rýchlo vstať vo viere, aby obdobie hnusu nad sebou samým bolo čo najkratšie.

Vopred vás prosím všetkých o odpustenie, ak moje nasledovné slová bude niekto vnímať ako nehorázne kategorizovanie alebo prílišne zovšeobecňovanie. Určitým spôsobom totiž musím urobiť zovšeobecnenie, aby som ukázal na podstatu toho, čo chcem ukázať.

Takže – všetky tri tieto skupiny majú spoločnú jednu základnú a chybnú podstatu – je to viera ľudí v samých seba. Áno, hovorím o znovuzrodených kresťanoch, ktorí ústami vyznávajú, že veria v Ježiša Krista ako Spasiteľa, navzdory tomu však každodennými skutkami, postojmi, snahou a zmýšľaním zjavovaným v skutkoch dokazujú, že v skutočnosti veria v seba. Že totiž Ježiš Kristus prišiel k nim do ich životov preto, aby im pomohol žiť dobre. A toto je ten najhorší element ich viery.

Pozrite sa na to takto: každá z týchto troch skupín ma pred sebou obrovskú a zradnú pascu.
Ľudia prvej skupiny sú veľmi náchylní k pýche. Oni si nemyslia, že sú pyšní, ani si to nedokážu priznať (veď o tom pýcha je), ale ja vám hovorím, že ak niekto vie žiť čisto, tak mu náleží chvála – a on to dobre vie. Títo ľudia to nevyslovia ani náhodou, je im to proti srsti čo i len pomyslieť si to, lebo vedia, že by to bola pýcha, lenže v srdci to skrývajú.
A ďalšou pascou pre nich je odsudzovanie iných. Ak ja dokážem žiť sväto, ako to, že tento môj brat sa nesnaží? Ako len môže robiť to i ono a nazývať sa kresťanom? Určite sa nesnaží dosť. Nemiluje Boha celým srdcom, celou mysľou a z celej sily. Tým to bude.

No najzradnejšou pascou prvej skupiny ľudí je ešte niečo hlbšie – oklamanie nespasených. Mnohí ľudia totiž, ktorí si myslia, že sú znovuzrodení kresťania patriaci Ježišovi a snažia sa žiť sväto z vlastnej sily, sú len náboženskí duchovne mŕtvi ľudia, ktorí neprijali Ducha Božieho a nenarodili sa z Boha. Ak totiž svätý život závisí na ľudských silách, tak Ježiš nadarmo umrel a človek nemusí umrieť skrze kríž Ježiša Krista a narodiť sa znova z Ducha Božieho.
Pokiaľ len podľa dobroty života budeme posudzovať príslušnosť k Božiemu ľudu, mnohých neznovuzrodených ľudí utvrdíme v oklamaní sa. Mnohí majú Krista plné ústa, ale srdce plné radosti zo svojich úspechov. Nemýľte sa, mnohí hriešnici sú viac Boží ako mnohí žijúci obdivuhodne spravodlivo. A keď Boží ľud nepozná spôsob ako žiť Bohu ľúby život a verí lži, že najdôležitejšie je nehrešiť, nemôže pomôcť k pravde ani tým, ktorí medzi nimi žijú a nevedia, že nie sú spasení. Z koho rúk bude vyhľadávaná ich krv?
Ovocie spasenia sa v prvom rade prejavuje láskou k Ježišovi, než čistotou života. Čistota v skutkoch prichádza postupne – posvätením, chodením s Kristom.

Pasca druhej skupiny je v sebaodsudzovaní. A títo ľudia to veľmi dobre vedia. Príliš jasne si uvedomujú hĺbku svojich pádov a skazenosti, než aby si boli schopní namýšľať, že sú čohokoľvek hodní.
A poviem vám tajomstvo: majú pravdu. Lenže to je iba polovica pravdy.

V prvom rade mi dovoľte povedať vám, že keď si uvedomujete svoju biedu, neschopnosť a totálne nezvládanie naplniť požiadavky svätého zákona Božieho, tak máte prvý a základný predpoklad k svätému životu s Pánom Ježišom.
Je úžasné pravdivo posúdiť svoje schopnosti a možnosti v otázke svätosti, spravnejšie povedané neschopnosti a nemožnosti. To je základný bod, z ktorého vychádza vedomie, že potrebujeme spásu, že potrebujeme zachrániť.
To je prvotný východzí moment, z ktorého sme sa odrazili vtedy, keď sme uverili, že Ježiš Kristus je náš Spasiteľ. On nás zachráni. A to sa nezmenilo.

On je Ten, ktorý nás bude zachraňovať z našich bied, hriechov a slabostí po celý zvyšok nášho života. To, čo nám zjavil na začiatku, keď sme sa k Nemu obrátili vo viere, že totiž my sme hriešni a On nás napriek tomu miluje, nám bude v stále väčšej miere zjavovať po celý zvyšok nášho života. Nie je nič dobré, čo by nám o nás mohol zjaviť. Nie je žiadne dobro v nás samých, nie je žiadna naša spravodlivosť.

Zvyknite si na to. Pokánie sa stane vaším dýchaním.

Ak by som mal povedať svoj názor, druhá skupina je na tom pred Bohom oveľa lepšie ako tá prvá. Pán Ježiš nepotrebuje silných, múdrych a čistých učeníkov. On je absolútne mocný, má všetku múdrosť a On sám je čistota sama. On nepotrebuje našich darov, naše dobro a našu schopnosť dokázať čosi, aby sme Mu to doniesli ako dary. Všetko je Hospodinove, nemáme nič, čo by sme Mu mohli ponúknuť. Máme iba náš hriech.

A ešte čosi – srdce. Srdce, v ktorom sme Ho urobili Kráľom. On sedí na tróne, nie my. On je náš život, naším životom už nie je to, čo sme zakúšali, totiž našu biedu a pády.
A toto je to, čo chýba tej druhej skupine ľudí – viera, že Ježiš je náš život.
Každodenné skúsenosti vlastných pádov a ohavností, ktoré si ťaháme za nohou nás drvia v presvedčení, že sme odpad. Áno, sme. ALE JEŽIŠ – to je odpoveď diablovi, ktorý vás stále obviňuje.
Áno, som odporný. ALE JEŽIŠ ma miluje.
Áno, som neverný, ALE JEŽIŠ sa ma nevzdá, On je verný.
Áno, som hriešny. ALE JEŽIŠ je Svätý, On za môj hriech zaplatil na kríži.

Naša viera nie je o nás. Naša viera nie je o tom, že my by sme dokázali byť dobrí. Naša viera je o Ježišovi Kristovi. To On je Ten dobrý, to On je Ten, kto dáva milosť.

Ak si na dne, dovoľ mi zopakovať ti to najdôležitejšie: si odpad, si odporný hriešnik, nehodný života a nemáš právo na žiadnu milosť. Zasluhuješ najvyšší trest.
Ale práve preto, že toto vieš, ti môže byť darovaná milosť, pretože je milosťou a nie mzdou, je nezaslúžená, zadarmo a ponúkaná nehodným.

Ak vieš, ako spravodlivo žiješ, nemôžeš spoznať Božiu milosť. Ak si ju aj spoznal na začiatku svojej viery a teraz si si vedomý SVOJEJ spravodlivosti, veríš v lož, lebo nie si spravodlivý sám v sebe, a táto lož ti bráni spoznávať ďalej a viac hĺbku milosti.
Iba Ježiš Kristus môže byť tvojou spravodlivosťou, iba hriešnikom sú otvorené dvere milosti.

Iste sa ma spýtaš: Dobre, ale ako sa tá milosť konečne prejaví v mojom živote? Ako sa prejaví v mojich skutkoch to, že Ježiš mi odpustil hriechy a tie zmiznú z môjho života? Ako dokážem žiť svätý život?

Svätý neznamená čistý a neznamená to dokonca ani dokonalý. Svätý znamená oddelený pre Boha.

Čo znamená oddelený pre Boha?

Je to jednoduché: moja manželka je oddelená pre mňa. Moja manželka je oddelenená od iných mužov pre mňa, bolo to naše spoločné rozhodnutie – ja som po tom túžil a ona s tým súhlasila a manželskou zmluvou sme to vyznali celému svetu – moja manželka sa oddelila od všetkých mužov sveta, aby patrila iba mne samému. Prečo? Pretože ma miluje. No ona nevyzdvihuje svoju lásku ku mne, ale kochá sa a sýti sa mojou láskou k nej.

Kresťan je svätý Hospodinov. Je oddelený od sveta, oddelený pre Boha, pretože sa zamiloval do Krista Ježiša.
Aby si sa mohol zamilovať do Pána, potrebuješ Ho poznať, potrebuješ poznať Jeho konkrétnu lásku k tebe samému, potrebuješ spoznať, že Pán Ježiš na kríži umieral len a len pre teba, z lásky k tebe.
Píšem o tom v článku Zjavenia, ktoré zmenili môj vzťah s Ježišom: Zjavenie prvé.

Keď zažiješ Jeho lásku, zamiluješ sa. A keď ju budeš spoznávať viac, budeš sa zamilovaváť do Neho stále viac. Prestaneš pozerať na seba, celý tvoj pohľad, celý tvoj život sa sústredí na Pána Ježiša, tvojho Krista Spasiteľa. To, že On ťa ľúbi a miluje, ti bude nadovšetko, svoju lásku k Nemu sa ani len nepokúsiš s tou Jeho k tebe zrovnávať.

Jeho nádherné meno JA SOM ti bude pôžitkom a prestaneš hovoriť „ale JA SOM taký a taký“, pretože ON JE a nie ty. On sa stane tvojím životom, On sa stane tvojou cestou.

Odrazu si uvedomíš, že žiť čisto, byť dobrým manželom, byť skvelým otcom a vynikajúcim pracovníkom v zamestnaní, nie je vôbec cieľom tvojho života, to nemá napĺňať tvoje dni. Všetko sa ti stane iba prostriedkom k tomu, aby si spoznával Jeho v každý deň, aby si počul Jeho hlas, cítil Jeho náruč. Aby si Ho videl všade, kde ON JE, v ľuďoch, v stvorení a vo svojom srdci. Nebudeš už hľadieť na nič iné, ako na to, že Mu túžiš slúžiť a Jeho lásku a milosť doniesť všetkým tak, ako sa toho dostáva tebe. A evanjelium o Jeho kríži bude plynúť z tvojich úst a skutkov všade, kam pôjdeš. Už nebudeš mlčať.

A to je tá štvrtá skupina ľudí - zamilovaní do Ježiša Krista.
Zamilovaný do Ježiša Krista nebudeš nevidieť svoju biedu a skazenosť, A NAPRIEK TOMU sa budeš kochať milosťou Božou nad tebou. A čím viac budeš spoznávať skutočnú hĺbku svojej neschopnosti, biedy a zvrátenosti, tým viac z Božej milosti budeš zažívať a viac poznávať Božiu lásku k tebe.
Lebo komu je viac odpustené, viac miluje.

Štvrtá skupina ľudí vie o svojej biede, ale nežije pohľadom ani na svoju biedu ani na svoje víťazstvá (aké aj, že?). Žije milosťou Božou, ktorá im oživuje suché kosti, láskou Kristovou, ktorá ich sýti a napája.

Svätý život sa nežije urputnou a zurvalou snahou žiť bezchybne, ale zamilovanosťou, ktorá otáča tvoj pohľad od seba samého na Toho, ktorý ťa miluje. Všetko sväté v tvojom živote bude iba On, Ten Svätý. Tvojou spravodlivosťou bude Ten Spravodlivý.
A dokonca ani svojej láske k Nemu nebudeš prikladať taký význam ako tej Jeho láske k Tebe.

A hriechy z tvojho života budú odskakovať ako blchy z kožucha psa vykúpaného v repelentnom šampóne.

Tak sa kochaj a odpočívaj v Jeho láske a milosti, ktorú ti denne preukazuje. Bez nej by si bol už dávno mŕtvy.
Jeho milosť je lepšia ako život.

Preto, ak sa cítiš na dne, modli sa, aby ti Pán zjavil Jeho lásku a milosť. On sa ťa nevzdá, aj keby si rovno padol do rúk nepriateľa.
Dnes sa ma Pán veľmi dotkol pri filme Tanec s vlkmi, keď indiáni prišli vyslobodiť hlavného hrdinu Johna Dunbara z rúk US vojska, ktorí ho pokladali za zradcu a spiklenca indiánov. Indiáni ho mali za svojho vlastného. A o tom to je.

Pán sa vydal na bojovú výpravu, aby ťa zachránil, nehľadiac na to, čo Ho to bude stáť. Dokonca vedel, že svoj život položí.

Nech nám Boh požehná, aby sme medzi sebou mali takúto istú lásku. Ale ak by niekto z vás aj nemal takúto skúsenosť s bratmi a sestrami, neboj sa, pretože Pán Ježiš ťa takto miluje a pôjde ťa hľadať kdekoľvek. Stojíš Mu za to.
Hoci si odpad a nemáš žiadnu hodnotu, On ti dáva hodnotu v Ňom. On je tvojou hodnotou, Jeho láska dýcha pre teba.


Ako to vidím ja | stály odkaz

Komentáre

  1. Prestaňte už s Ježíšem, Boh Stvoritel je jediný,
    kdo může soudit! Hlásám návrat k Bohu Jedinému, který jediný má právo possuzovat to, co stvořil.
    Jdete mi na nervy s vaším Ježíšem? Zapoměli jste? Bibli nečtete? Už nevíte kdo stvořil? Ježíš? Jste odpadlíci a neznabohové!
    Furt jen Ježíš! A Bůh co? Na toho se můžeme vykašlat? Však se kontrolujte!
    Kdo byl Ježíš? Syn Jeho, kterého nechal ukřižovat! Nahrazujete Boha Stvořitele Jeho synem?
    Koho vlastně uctíváte?Na to si odpovězte!
    publikované: 26.11.2010 08:33:27 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. .
    Neviem si predstaviť, že by som veril v pekára. Keď viem že ten pekár je. Napiekol nejaké rožky skontroloval či sú OK a tým to pre neho skončilo. Nečaká že mu tie rožky postavia nejaký chrám a obetujú sa...
    Nebudem ho predsa ešte dráždiť nejakými pochybnými cirkusovými atrakciami a každého presviedčať, že tie rožky ktoré napiekol sú zlé a len niektoré sú skutočné rožky, lebo veria v pekára...
    Keď sa nezjedia tak sa vysušia a stvrdnú, alebo zvlhnú a splesnivejú a je naozaj jedno či veria alebo neveria v pekára...
    publikované: 26.11.2010 09:12:22 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014